U trendu

Sve manja zainteresovanost za obeležavanje „Oluje“

KNIN – Protokolarni deo obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, završen je danas u Kninu, a zvanične policijske procene ukazuju da je dramatično opalo interesovanje građana za ovaj događaj.

Prema procenama kninske policije 23. godisnjici od akcije Oluja, koju Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalosti, kao i Dan hrvatskih branitelja, prisustvovalo je 7.000 ljudi.

„Sve je bilo mirno i dostojanstveno. Policija nije imala nikakvih intervencija“, rečeno je Hini u PU Šibensko-kninskoj.

Ove godine broj prisutnih je manji za 1.000 u odnosu na prošlu godinu, što je višestruko manje u odosu na ranije godine kada ih je bilo i po 100.000, 2015, na primer.

Hrvatski portal Telegram primećuje da je centralno obeležavanje 23. godišnjice Oluje ove godine u Kninu počelo znatno ranije kako bi se, kako se navodi, dolaskom manjeg broja ljudi, izbeglo zviždanje zvaničnicima.

Premijer Andrej Plenković je to, međutim, odbacio uz tvrdnju da je ceremonija počela ranije zbog vrućine.

Plenković je, naime, govor održao oko 8.30 pa, ako je, kako se navodi, i ona teorija o ranom terminu i zviždanju bila tačna, upalila je, piše Telegram.
Zviždalo mu se, kažu, tek nekoliko sekundi, a nakon toga su na pozornicu izašli predsednica Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Strah hrvatskih zvaničnika da bi mogli biti izviždani nije neosnovan, jer se upravo to dogodilo 2014. I to dve godine za redom tadašnjemm premijeru Zoranu Milanoviću i, doduše, neašto manje predsedniku Ivi Josipoviću.

Milanovićev govor je, na primer, te godine propraćen skandiranjem “Vukovar, Vukovar” i “skidajte ga, skidajte ga”.

Tokom pokušaja Milanovića da se obrati prisutnima, pevane su u glas domoljubne pesme.

To je Milanovića izrevoltiralo pa je poručio:

“Dame i gospodo, uvaženi gosti, pozdrav svima a naročito onima koji drugu godinu zaredom deru svoje grlo, nama neka dođu da zvižde na Markovom trgu, jer to je mesto gde se zviždi, a ovo je mesto gde se poštuje, poštuju svi oni koji su pali za Hrvatsku”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.