najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sve više vehabističkih oblika obrazovanja na severu Crne Gore

U opštini Rožaje u severnom delu Crne Gore sve je više vehabističkih i drugih oblika obrazovanja islamskih vernika, van obrazovnog sistema Islamske zajednice u Crnoj Gori i države, piše danas podgorički list Pobjeda.

“Ni za jednu od ‘institucija’, niti je tražen, niti je dobijen bilo kakav zvaničan dokumenat, odobrenje ili dozvola’, navedeno je u Pobjedi.

Prema navodima lista, na delu je “sandžaklizacija” tog dela države, što, kako se objašnjava, podrazumeva i “sve otvorenije pokušaje radikalizovanja odnosa unutar populacije muslimanske veroispovesti, unošenje razdora u narod, na kraju, i obezvredjivanje referendumske odluke za koju se izjasnilo više od 95 odsto ovdašnjih Bošnjaka, odnosno Muslimana”.

List je naveo i da su na udaru, pored Islamske zajednice i sve političke stranke i partije, pa i deo nevladinih organizacija koje pretežno čine gradjani islamske veroispovesti.

“Taj deo Crne Gore, takodje, posećuje sve veći broj misioanara Kurana, drže se predavanja i seminari. U Rožajama postoji ženska Medresa, kao provokativan odgovor na svojevrsnu reformu verskog obrazovnog sistema. I sve to apsolutno izvan i nasuprot obrazovnog i vaspitnog sistema Islamske zajednice u Crnoj Gori, njenih organa, ali i ustanova i institucija i bez obzira na sporazum IZ i crnogorske države”, piše list.

Navedeno je i da nije beznačajan broj zvaničnika i uglednika koji te i slične pojave smatraju poželjnim bogatstvom različitosti, pa i svedočanstvom demokratičnosti mlade crnogorske države.

“Novopazarski inspiratori procesa ‘sandžaklizacije’ koju je doskoro predvodio bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, našli su u rožajskom hafizu Abdurahmanu efendiji Kujeviću veoma pouzdanog ‘izaslanika’ za Crnu Goru, a u bivšem potpredsedniku Bošnjačke stranke Hazbiji Kalaču, revnosnog izvršitelja političkih zadataka”, navela je Pobjeda.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike