U trendu

Svetski mediji besni na Plenkovića: Jedini premijer koji podržava ratnog zločinca

Britanski Gardijan, analizirajući presudu ratnom zločincu Slobodanu Praljku ocenio je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković prvi evropski premijer koji je podržao ratnog zločinca.

Gardijan navodi da je Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa BiH Hrvata u ranim devedesetim, osuđen u Haškom tribunalu za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika, ali da je hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio ovu presudu „dubokom moralnom nepravdom“.

Kako piše britanski mediji, ovo je prva izjava nekog čelnika vlade države iz Evropske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.

Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu pod naslovom „Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka“, u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

Poznati nemački nedeljnik Der Spiegel na portalu, inače jednom od najposećenijih u Nemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.