U trendu

Svetski mediji: Hrvati se bave nacionalizmom, vređanjem suseda

Na vanrednim izborima koji se danas održavaju u Hrvatskoj neće pobediti nijedna stranka, a kampanja je obeležena nacionalizmom i vređanjem suseda, uz ignorisanje ključnih problema i odsustvo ozbiljnih reformskih planova, ocenjuju svetski mediji, prenosi „Jutarnji list“.

Pobednik na izborima će morati da se suoči sa pogoršanjem odnosa sa susednim državama, izazvanim verbalnim ekscesima nekih političkih lidera, upozorava „EUobserver“.

Između političkih blokova nema velikih razlika u vezi sa ekonomskim pitanjima, a niko nije najavio nekakve ozbiljne reformske planove, primećuje taj onlajn list u članku pod naslovom „Hrvatski izbori podstiču napetosti u regionu“.

„EUobserver“ predviđa da Hrvatsku očekuje cenjkanje oko postizbornih koalicija, te politička nestabilnost zbog koje se neće smanjiti napetosti u regionu.

Ovaj list navodi da su odnosi između Hrvatske i Srbije zahladneli kada je 2012. Tomislav Nikolić postao srpski predsednik, a pogoršali su se kada je hrvatska vlada ove godine blokirala pregovore Srbije za ulazak u EU zbog zakona kojim im je omogućeno da sude hrvatskim ratnim veteranima.

„EUobserver“ dodaje da je „ulje na vatru“ dolio predsednik SDP-a Zoran Milanović sa svojim kontroverznim izjavama koje su procurile u javnost sa sastanka sa veteranima.

Istovremeno, američki „Foks njuz“ navodi da izbori po svoj prilici neće iznedriti jasnog pobednika, a da ta neizvesnost pothranjuje strahove od produžene nestabilnosti koja bi mogla da zaustavi potrebne reforme.

Ko god složi novu vladu imaće težak zadatak reformisanja hrvatske ekonomije kako bi se ona mogla priključiti ostalim država EU, zaključuje „Foks njuz“, uz opasku da je hrvatska privreda jedna od najslabijih u EU delimično zbog rata i zakasnele tranzicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar