U trendu

Svetski mediji pišu o napetom ustoličenju mitropolita Joanikija u Crnoj Gori

Svetski mediji pišu danas o „napetom“ ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju u Crnoj Gori koje je obavljeno i pored protesta protivnika tog čina i njihovih sukoba sa policijom.

„Novi vodja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ustoličen je danas pod zaštitom policijskih snaga koje su rasturile neprijateljski nastrojene demonstrante suzavcem u pogoršanju tenzija oko identiteta u zemlji“, piše agencija Frans pres.

Mitropolit Joanikije ustoličen je jutros u Cetinjskom manastiru, gde je sa patrijarhom Porfirijem došao helikopterom pošto su demonstranti prethodno blokirali prilaze gradu.

Bi-Bi-Si (BBC) piše da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da spreče ustoličenje, i navodi da je taj dogadjaj „otkrio podele u zemlji“ koja je izašla iz unije sa Srbijom 2006. godine.

„Srpska pravoslavna crkva je najveća verska institucija u Crnoj Gori ali je u sukobu sa predsednikom Milom Djukanovićem koji tvrdi da SPC pokušava da podrije nezavisnost zemlje i vrati Crnu Goru pod kontrolu Srbije,“ piše BBC i dodaje da je predsednik Djukanović pokušao da poremeti ustoličenje Joanikija u najvišu crkvenu poziciju SPC u Crnoj Gori.

Djukanović, kako navodi BBC, i dalje oseća posledice poraza svoje Demokratske partije socijalista (DPS) na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, koji je usledio pošto je on progurao zakon koji bi dozvolio državi da uzme crkvenu imovinu.

Taj potez se okrenuo protiv njega kada je Crkva ušla u kampanju sa opozicijom koja je svrgnula DPS sa vlasti prvi put posle tri decenije, piše BBC.

Policija u opremi za suzbijanje demonstracija sukobila se sa demonstrantima koji su pucali u vazduh i bacali flaše i kamenje rano jutros u Crnoj Gori pre ceremonije ustoličenja novog starešine Srpske pravoslavne crkve u zemlji, prenosi agencija AP.

Crnogorci su i dalje duboko podeljeni oko veza svoje zemlje sa susednom Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom, koja je dominantna verska institucija u zemlji, piše AP i podseća da se oko 30 odsto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatra Srbima.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović je pozivao da se ustoličenje odloži i neki mediji su kasno sinoć javili da će se to desiti, ali je to ubrzo demantovala Srpska pravoslavna crkva koja je navela da će biti obavljeno uprkos tenzijama, piše AP.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga opozicija u Crnoj Gori optužuje da se meša u unutrašnje poslove zemlje zajedno sa Rusijom, čestitao je Joanikiju na ustoličenju i pohvalio vladu zbog toga što je ceremonija održana uprkos sukobima.

Vučić je, navodi AP rekao da Srbija nema aspiracije prema Crnoj Gori nego da hoće sa njom da ima nabliskije i najbolje odnose.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.