U trendu

Svilanović: Mnogo uradjeno na primeni plana o regionalnoj ekonomskoj zoni (VIDEO)

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) izjavio je danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji da je u prethodnom periodu mnogo uradjeno na primeni plana o regionalnoj ekonomskoj zoni i da su ohrabrujući koraci postignuti i u oblasti digitalizacije.

Svilanović je posle desetog Godišnjeg sastanka RCC rekao da je to konstatovano u izveštaju za period od 1. aprila 2017. do 15. marta 2018. godine, koji su učesnici današnjeg sastanka jednoglasno usvojili.

„Suština je da smo od samita (EU-Zapadni Balkan 12. jula) u Trstu do danas napravili veliki korak, pre svega u nastojanju da primenimo višegodišnji plan o regionalnoj ekonomskoj zoni, a konkretne rezultate predstaviću na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja“, rekao je Svilanović.

Dodao je da je RCC prošle nedelje održao odlični digitalni samit u Skoplju, čime je učinjen prvi korak kad je u pitanju jedan element godišnjeg izveštaja i višegodišnjeg akcionog plana Saveta.

„U Sofiji će biti prilika da komesarka EU (za digitalnu ekonomiju Marija Gabrijel) predstavi deo digitalnog plana koji se odnosi na roming izmedju Zapadnog Balkana i zone EU“, naveo je generalni sekretar RCC.

Dodao je da je veliko dostignuće Saveta za regionalnu saradnju to što je Evropska unija stavila RCC u središte Strategije proširenja, objavljene u februaru.

Rekao je da još nije odlučeno koja zemlja će biti nova predsedavajuća inicijativi Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i da će ta odluka biti doneta na sastanku ministara spoljnih poslova SEECP.

Naveo je da su trenutno najveći izgledi da Sloveniju na čelu SEECP nasledi Bosna i Hercegovina, a da predsedavanje za godinu dana preuzme Kosovo.

On je negirao da je nedolazak nekih ministara spoljnih poslova na sastanak SEECP povezan s mogućnošću da Kosovo predsedava tom inicijativom za godinu dana.

Upitan da prokomentariše nedavne izjave predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Svilanović je naveo da je EU u teškom periodu i da medju njenim članicama postoji upitanost o daljem vodjenju procesa proširenja, ali i dodao da će svi doći sa velikim očekivanjima na predstojeći samit u Sofiji.

Junker je izjavio da zaustavljanje proširenja EU nosi rizik od novih sukoba na Balkanu, a Makron da EU ne treba da se širi dok se ne reformiše.

„Postoji krug zemalja u EU koji je spreman da nas u potpunosti podrži, postoji krug zemalja koji nas podržava ali je kritičan prema reformskim procesima (na Zapadnom Balkanu), ali postoji i krug koji želi da se u periodu posle Bregzita prvo osnaži EU, pa onda nastavi proširenje“, naveo je Svilanović.

Dodao je da bi voleo da postoji više pozitivnih tonova iz EU po pitanju proširenja, i „malo snažnijeg ohrabrivanja“ zemalja regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)