U trendu

Svilanović: Regionalna saradnja od presudne važnosti za privlačenje investicija

Regionalna saradnja je od presudne važnosti za privlačenje investicija, izjavio je danas generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović u Ženevi, gde je predstavljena Analiza investicionih politika (IRP) u Jugoistočnoj Evropi (JIE) u cilju unapredjenja investicione klime u regionu.

„Glavni nalazi studije pokazuju da je jača regionalna saradnja od presudne važnosti za privlačenje investicija u Jugoistočnoj Evropi, s obzirom da je strateški cilj ozbiljnih investitora koji dodju bilo gde u region da ostvare korist od tržišta veličine 20 miliona ljudi“, rekao je Svilanović, navedeno je u saopštenju RCC-a.

Svilanović je rekao da RCC „u potpunosti prepoznaje postojeću konkurenciju i težnju svake pojedinačne ekonomije da privuče investicije“, kao i da će usmeravati region da zadovolji strateške potrebe korporativnih investitora tako što će se delovati zajednički, jer je zajednički strateški cilj regiona da privuče više investicija u svrhu regionalnog razvoja.

On je najavio da će region, pod okriljem Saveta za regionalnu saradnju, uskoro započeti rad na utvrdjivnju odredjenog broja politika koje će biti predmetom reformi.

Svilanović je dodao da postojeću konkurenciju treba pretvoriti u saradnju, te da investicijska agenda treba obuhvatati „heterogen skup politika i uključivati brojne različite aktere kao što su organi vlasti zaduženi za rad, porez, porezne poticaje, medjunarodne sporazume o investiranju, zajedničku promociju investicija, i slično, kao i privatni sektor“.

Prezentaciji u Ženevi prisustvovali su predstavnici UNCTAD-a i RCC-a, ekonomskih timova Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu, te privatnog sektora, razvojnih partnera i misija u Ženevi, piše u saopštenju.

Direktor Odeljenja za investicije i poslovanje u UNCTAD-u Džejms Džan (James Zhan) izrazio je nadu da će analiza investicionih politika pomoći ekonomijama Jugoistočne Evrope da dodatno unaprede investicionu klimu.

„S obzirom na to da konkurencija nekada može biti igra bez pobednika, UNCTAD snažno podržava saradnju u domenu investicija“, rekao je on.

Analiza investicionih politika u Jugoistočnoj Evropi, koju je sprovela Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD) uz podršku RCC-a zasnovana je na tradicionalnom UNCTAD-ovom Okviru investicijske politike za održiv razvoj, ali je po prvi put pripremljena sa osvrtom na region Jugoistočne Evrope, navedeno je u saopštenju.

U njoj se, kako je navedeno, analiziraju glavne karakteristike nacionalnog i medjunarodnog okvira politika koji utiče na investiranje, uključujući ulazak, tretman i zaštitu, procedure za osnivanje preduzeća, fiskalnu politiku i investicione podsticaje, tržište rada i veštine, režim tržišnog natecanja kao i inicijative za promociju investicija u regionu.

Za svaku oblast dat je niz konkretnih preporuka za unaprijedjenje investicionog okruženja i jačanje uticaja investicija.

Analiza nadopunjuje napore Berlinskog procesa generalno, a posebno Višegodišnjeg akcionog plana, koji se naziva MAP, a kojeg je pripremio RCC, za Regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, kojeg su lideri iz regiona potvrdili ovog leta u Trstu.

MAP-om su priprema i provedba regionalnog programa reformi ulaganja utvrdjeni kao jedan od četiri prioriteta, zajedno sa trgovinom, mobilnošću i digitalnom agendom.

Analizu investicionih politika je proveo UNCTAD u saradnji sa Investicionom komisijom za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) Saveta za regionalnu saradnju, a dokument je finaliziran nakon iscrpnih konsultacija sa nacionalnim zainteresiranim stranama iz sedam ekonomija Jugoistočne Evrope i to Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Makedonije i Kosova*, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar