U trendu

Tači odlikovao 118 ličnosti iz Makedonije

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je 118 istaknutih ličnosti iz Makedonije ordenom nezavisnosti za doprinos u oslobađanju takozvane države Kosovo.

Među ličnostima koje su dobile odlikovanje su Alji Ahmeti, lider Demokratske unije za integraciju, Menduh Tači, šef Demokratske partije Albanaca, zatim istaknute ličnosti iz života kulture, obrazovanja, nauke i biznisa, koje su dale doprinos u stvaranju takozvane nezavisne države Kosovo.

Povodom tog događaja, predsednik Kosova Hašim Tači, koji je lično delio ordene, rekao je da su Albanci pre 108 godina na Kongresu pisma svedočili o svojoj proevropskoj orijentaciji i da svi Albanci gde god da žive u regionu nastavljaju da pokazuju tu orijentaciju, prenosi portal „Kossev“.

Tači je rekao da se oseća veoma dobro što je među osnivačima OVK.

„Današnja ceremonija ima za cilj da oda priznanje pripadnicima OVK, onim aktivistima koji su patili u zatvoru zbog vizije slobodnog Kosova. Današnja ceremonija poštuje stare nastavnike koji su učili generacije nacionalnim osećanjima i obaveštavali novinare o kosovskom snu“, rekao je Tači.

On je rekao da postoji i zahvalnost za makedonske ličnosti kao dokaz da čak i u teškim vremenima ima glava koje trezveno razmišljaju.

Predsednik Tači je rekao da više treba uvažavati Albance u Makedoniji, koji su primili stotine hiljada kosovskih porodica tokom progona iz svojih domova tokom rata na Kosovu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)