U trendu

Talas nacionalizma negativno utiče na manjine u Hrvatskoj

Talas nacionalizma i političke radikalizacije negativno utiče na nacionalne manjine u Hrvatskoj, posebno u oblastima koje su teško pogodjene sukobima iz 1990-ih godina, saopštio je danas Savet Evrope (SE).

Savetodavni komitet SE o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina pohvalio je zakonski okvir za manjine u Hrvatskoj, kao i korake za unapredjenje prava na imovinu na lokalnom i regionalnom nivou, ali je kritikovao neprimenjivanje tih zakona.

Zakoni o nacionalnim manjinama često se ne primenjuju, njihovi pripadnici nisu u dovoljnoj meri zastupljeni u javnim službama, a pravo na upotrebu manjinskih jezika i pisma ne primenjuje se u svim delovima Hrvatke, navodi se u mišljenju Komiteta SE.

SE upozorava da je govor mržnje u porastu, kao i da je postao prihvatljiv u medijskom i političkom diskursu.

Antimanjinska retorika i predrasude dominiraju u javnim debatama o nacionalnim manjinama, zbog čega se mnogi pojedinci uzdržavaju od ostvarivanja svojih prava, u strahu od negativnih posledica, navodi se u saopštenju.

Komitet SE ukazuje na prepreke za ekonomsku integraciju povratnika koji su napustili svoje domove u vreme sukoba od 1991. do 1995. godine, uključujući prepreke za dobijanje državljanstva.

Kako se navodi, u oblastima u koje se Srbi vraćaju nema elementarnih uslova kao što su električna energija, voda i gas, navodi se u izveštaju i dodaje da ozbiljnijih investicija u oštećenu infrastrukturu u tim područjima nije bilo još od kraja rata.

Pozitivan korak postignut je u integraciji Roma, ali se diskriminacija protiv pripadnika te manjine nastavlja.

SE izdao je preporuke za poboljšanje položaja manjina koje obuhvataju sistemsku i brzu osudu nacionalističke i antimanjinske retorike u političkom i medijskom diskursu i efikasnu istragu protiv govora mržnje i zločina.

Komitet SE poziva vlasti u Zagrebu da nastave investicije u infrastrukturu kako bi se revitalizovale marginalizovane oblasti u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, posebno povratnika i Roma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.