U trendu

Tedeski: Rešenje krize Agrokora će biti bolno

Predsednik Uprave Atlantik grupe (Atlantic), Emil Tedeski, smatra da je vrlo verovatno da će Agrokorovi poverioci morati da otpišu deo svojih potraživanja prema koncernu i kaže da njegova kompanija može da podnese teoretski 100-procentni otpis svojih potraživanja.

U razgovoru s novinarima na „Danu preduzetnika“ u Zagrebu, Tedeski je pohvalio „brzinu i spremnost Vlade (Hrvatske) da amortizuje probleme izglednog stečaja Agorkora krajem marta i početkom aprila donošenjem zakona o sistemski važnim preduzećima“, prenosi Poslovni dnevnik.

Međutim, ističe, da to ne znači da je sve idealno, kao i da svi moraju da shvate da se ovo događa prvi put i da do sada „nismo imali ovakvu korporativnu krizu“, koja je i kriza korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, na šta vlade nemaju uticaja.

„Niko nije prisilio ni jednog dobavljača da daje robu, a osnovni krivac za ono što se dogodilo Agorkoru je jedino i isključivo uprava Agorkora“, istakao je Tedeski, dodajući da nikome nije u interesu stečaj Agorkora, pa tako i Atlantik u punom kapacitetu dostavlja robu Agrokoru, a novi računi se u roku podmiruju.

Uveren je, međutim, da „ćemo biti svedoci rešenja koje će biti bolno za sve učesnike, ali ne toliko bolno da ne budemo i svedoci rađanja novog kvaliteta“.

„Teško je verovati da ćemo svi iz ovog procesa izaći bez ikakvih otpisa, ali bitno je da budu takvi da ih dobavljači mogu podneti. Pri tome, ne zaboravimo da nema uravnilovke, neki su uspevali da upravljaju rizicima bolje od drugih i danas im je u ovoj krizi lakše“, rekao je Tedeski, konstatujući da je Atlantic grupa izuzetno dobro upravljala rizikom, da nije jako izložena krizi i da je spremna i na bolno rešenje.

„Atlantik grupa ne priziva nikakav otpis, ali može podneti bez ikakvih problema 100-procentni otpis, to je odgovorna tvrdnja“, naglasio je on.

Osvrnuo se i na najnovija događanja vezana za novo kreditiranje Agrokora, rekavši da je to očekivano, jer tom koncernu, kao najvećem poslovnom sistemu u Hrvatskoj i regionu, nedostaje likvidnih sredstava za normalno funkcionisanje, posebno uoči turističke sezone kada kompanijama treba obezbediti veće količine robe na zalihama.

„Verujem da će vanredni poverenik sa svojim timom i međunarodnim savetnicima uspeti da dogovori novu kreditnu liniju i moramo u tome imati strpljenja“, jer Agrokor nije zapao u probleme preko noći pa se ni problem ne može rešiti preko noći, rekao je prvi čovek Atlantik grupe.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike