Tenzije na grčko-albanskoj granici zbog zabrane parastosa

ATINA – Na grčko-albanskoj granici danas je došlo do jačanja napetosti, jer su albanski policajci zaustavili desetine gčkih građana koji su hteli da uđu u tu zemlju da bi prisustvovali parastosu Grku Konstantinosu Kacifasu.

Kacifas je ubijen 28. oktobra u razmeni vatre sa albanskom policijom u albanskom selu Bulartu.

Albansko stanovništvo jutros je formiralo „živi lanac“ u znak protesta što su autobusi sa grčkim građanima krenuli u Bularat, preneo je Ekatimerini.

Ubistvo se inače dogodilo u albanskom selu Bularat, u kojem većinu stanovnika čine Grci, u trenutku kad se obeležavala godišnjica ulaska Grčke u Drugi svetski rat, a to je 28. oktobar 1940. godine.

Prema albanskim medijima, Kacifas je pucao iz „kalašnjikova“ na albanske policajce koji su skidali grčku zastavu, dok predstavnici organizacija Grka u Albaniji smatraju da je „policija mogla da ga uhapsi“.

Albanski mediji su preneli tada i da je Kacifas bio član desničarske stranke „Zlatna zora“.

U saopštenju albanske policije je navedeno da je Kacifas najpre pucao u vazduh, a potom i na policijska vozila koja su mu se približavala.

Albanska policija navela je da je on ubijen u razmeni vatre.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Balkan

    Auh u Albaniji nisu dozvoljene druge zastave, bas cudno, jer eto kod nas mogu i Albanske i Turske i sve ostale a najmanje ima nasih Srpskih, eto sto ti je demokratija u Albaniji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike