najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Teroristi planirali smrtonosni napad u Sarajevu za doček Nove godine

Grupa radikalnih islamista, koji su početkom sedmice uhapšeni u Sarajevu planirali su smrtonosni napad u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 31. decembra s namerom da ubiju što veći broj ljudi, rekao je danas državni tužitelj Dubravko Čampara.

Tužilaštvo BiH u četvrtak je odlučilo da zatraži jednomesečni pritvor za osam od jedanest muškaraca koliko ih je uhapšeno u policijskoj akciji pod nazivom “Rez” koja je spovedena 22. decembra a Sud BiH je taj zahtev danas prihvatio.

Obrazlažući zahtev za pritvor tužitelj Čampara, koji vodi istragu je na ročištu pred Sudom BiH prvi put potvrdio da postoje informacije da su oni planirali bombaški teroristički napad u noći dočeka Nove godine.

Postoje dokazi da su osumnjičeni planirali teroristički napad u kojem bi poginulo više od stotinu osoba, kazao je tužitelj.

Uhapšeni su navodno planirali da postave eksplozivnu napravu pod policijski automobil na nekoj od lokacija na kojoj se okuplja veliki broj ljudi.

Eksploziv koji im je za to potreban istražitelji još nisu pronašli a za Tužilaštvo BiH to je dodatni razlog za određivanje pritvora jer veruju da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, uništili dokazni materijal.

Advokati uhapšenih tvrdnje tužitelja okvalifikovali su su kao apsurdne protiveći se određivanju pritvora uz argumentaciju kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili počinjenje krivičnog dela.

Kao članovi organizovane teroristike grupe bliske Islamskoj državi (IS) navedeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan i oni će ostati u pritvoru najmanje narednih trideset dana.

Za krivična dela koja im se stavljaju na teret zaprećene su kazne od najmanje deset godina zatvora, preneli su bosanski mediji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike