U trendu

Tirana i Priština prave „veliku Albaniju”

Sve zemlje na Balkanu imaju razloga da brinu, najava ukidanja granice govori o teritorijalnim pretenzijama Albanije prema delu srpske teritorije, kaže ministar Aleksandar Vulin

Put ka „velikoj Albaniji” zaobilazi međunarodno pravo i Rezoluciju 1244.

Najava ministra dijaspore Albanije Pandeli Majka o otvaranju granice između njegove zemlje i Kosova od 1. januara izazvala je salvu oštrih osuda zvaničnika Beograda, koji su jednoglasni u oceni da je reč o novom pokušaju stvaranja „velike Albanije”. Istovremeno zahtevaju reakciju međunarodne zajednice na ovakvu, kako je ocenjeno, provokaciju. Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da je Enver Hodža mrtav i da od „velike Albanije” nema i neće biti ništa. Kosovo i Albanija nemaju granicu, već je granica između Srbije i Albanije i to u dužini od 111 kilometara, naveo je Đurić dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin ukazao da je opasnost od „velike Albanije” ono što destabilizuje čitav region.

Pandeli Majko, ranije i premijer i ministar odbrane Albanije, u sredu je u Srbici (Skenderaj) na Kosovu, povodom Dana dijaspore, saopštio da mu je albanski premijer Edi Rama rekao da je odluka doneta. „Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova”, izjavio je Majko, čije su reči, kako prenose agencije, dočekane ovacijama. Skupu su prisustvovali Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i drugi čelnici privremenih institucija u Prištini, koji nisu komentarisali Majkovu izjavu.

Desetine odluka koje su prethodile ovome, a odnosile su se na čvršće međusobne veze u raznim oblastima, ostajale su bez značajnijeg odjeka. Pa i kada je pre dva meseca Skupština Kosova usvajala sporazum o carinskom ujedinjenju Kosova i Albanije i nacrt rezolucije kojom se ukida kontrola kretanja putnika na prelazima s Albanijom. Kako su mediji preneli, 73 prisutna poslanika glasala su za potpuno otvaranje prelaza Morina i Ćafa Prušit kod Đakovice i Vrbnica kod Prizrena. Kosovski mediji tada su javljali, kako prenosi portal „Sputnjik”, da ovo nije jedina granica koja će biti uklonjena, jer je, navodno, sa liderom makedonske stranke DUI Alijem Ahmetijem dogovoren „sporazum koji će promeniti granice Kosova”.

(Biljana Baković, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.