U trendu

Titovi objekti na Vangi uskoro dostupni i turistima

ZAGREB – Rezidencija nekadašnjeg doživotnog predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, na hrvatskom ostrvu Vanga, 38 godina nakon njegove smrti, uskoro bi trebalo da bude otvorena za turiste.

Sve je spremno da prvi posetiocu dođu na Vangu koja je godinama zatvorena za javnost, a u pripremi su dve VIP ture po Brionima koje će omogućiti turistima da vide i sve objekte koje je koristio Tito.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, problem je samo u tome što još nisu do kraja dogovoreni uslovi kako će turisti posećivati Vangu jer je reč o štićenom objektu za koji je do sada bila potrebna posebna dozvola.

Da bi se došlo na Vangu, trebalo je priložiti molbu s ličnim podacima, što je za goste iz Hrvatske značilo OIB, a za strance podaci iz pasoša.

Kako u međuvremenu nije promenjeno to pravilo, u Nacionalnom parku Brioni skeptični su da će se masovniji dolazak turista biti moguće organizovati.

„Mi smo izneli predlog, a konačnu odluku treba da donese vlada. Na Vangi su i dalje štićeni objekti i sada čekamo odluku pod kojim uslovima bi turisti mogli tamo da dođu“, rekao je za taj zagrebački dnevnik Marno Milotić, direktor Nacionalnog parka.

Zbog toga što vlada još nije donela odluku pod kojim će uslovima turisti moći na Vangu prolongiran je i početak organiziranih tura za turiste, koje je trebalo da krenu još 1. jula, a pitanje je hoće li ih biti i do kraja sezone.

Isto tako nije definisano hoće li gosti morati da prolaze i detaljne preglede pred odlazak na ostrvce, gde je i dalje zabranjeno fotografisanje.

Jutarnji piše da je na Vangi, inače, vreme stalo, sve je kao u doba Tita, čuva se sav inventar koji se koristio dok je Josip Broz onde provodio gotovo šest meseci u godini i gde je primao visoke goste iz sveta.

Turisti će uskoro moći vide deo prirodnog raja koji je Tito otkrio 1952. godine kada je sandolinom prošao pokraj Vange. U Titovo vreme ostrvce je čuvala vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu.

Predviđeno je da će turisti moći da razgledaju vinograd na Vangi, koji se i dalje koristi i uzgajaju se sorte malvazija, merlot i muškat, a u samoj rezidenciji na Vangi u podrumu je vinoteka s arhivskim vinima koja nigde ne mogu da se kupe.

Turisti će moći da razgledaju i slovenačku sobu i ribarski indonežanski salon, kao i fotolaboratoriju i radionicu iz njegovog vremena.

Tito je u radionici primao i posebne goste za koje nije bio predviđen službeni protokol kao u Beloj vili.

Na ostrvcu su i zasadi mandarina i drugog voća.

Turisti će, takođe, moći da se provozaju Titovim „kadilakom“, ali pola sata vožnje kostaće 700 evra.

Prvi visoki gost na Vangi bio je etiopski car Haile Selasije kojeg je Tito primio 1954. godine, a poslednji je bio predsednik Gvineje Bisao Luis Kabral.

I mnoge zvezde boravile su na Vangi, među kojima operski pevac Mario del Monako, glumac Orson Vels, Karlo Ponti, Ričard Barton, Kirk Daglas, Elizabet Tejlor, Sofija Loren, a kada je Tito pred kraj života prekinuo s Jovankom, najčešće je vreme provodio baš na Vangi.

Predsednik Franjo Tuđman nije voleo to ostrvce, piše Jutarnji i dodaje da isto važi i za Stjepana Mesića i Ivu Josipovića.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović vrlo retko boravi na Brionima, ali je baš za vreme njenog mandata došlo do rešenja da se ovo ostrvce konačno otvori za javnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar