U trendu

Tokom posete Tuska potpisan ugovor o finansiranju putnih koridora u BIH

U Predsedništvu BiH danas je potpisan ugovor o finansiranju sa 150 miliona evra projekata drumskih koridora „Mostar-jug“ i „Zenica-sever“.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsedik Evropskog saveta Donald Tusk koji je na turneji po Balkanu.

Projekti „Mostar-jug“ i „Zenica-sever“ deo su „Panevropskog koridora 5c“ koji povezuje Madjarsku, istok Hrvatske sa BiH i Jadranskim morem u području luke Ploče.

Ugovor su potpisali zamenik predsedavajućeg Saveta minsitara BiH Vjekoslav Bevanda i predstavnici Evropske investicijske banke, Mateo Rivelini, šef Odseka za kreditiranje za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, i Masimo Novo, šef Odeljenja za pravne poslove.

Predsedavajući Predsdništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je BiH u poslednje tri godine napravila značajne pomake, da je BDP zemlje stabilan i da iznosi oko tri posto.

„Prvi smo u regiji po padu nezaposlenosti, po osnovu indirektnih i direktnih poreza ubirali smo par milijardi više nego što je planirano. Infrastrukturni bum tek očekujemo. Za koridor ‘5c’ je skoro zaokružena finansijska konstrukcija“, rekao je Izetbegović.

On je naveo da su danas razgovarali i o izgradnji Pelješkog mosta, što je kamen spoticanja izmedju BiH i Hrvatske, a istakao je da „za BiH postoji jedno evropski put“.

Srpski član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić je zahvalio Tusku za doprinos pomoći EU zemljama Zapadnog Balkana, dodavši da je i za Samit regiona i EU u Sofiji, 17. maja, pripremljena velika podrška zemljama Zapadnog Balkana.

„Mi iz BiH moramo da ohrabrimo prijatelje iz EU, mi moramo da s više kompromisa nastupamo zajednički. Takvim pristupom pomoćićemo prijateljima da nam pomognu“, rekao je Ivanić.

Hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović je rekao da se strane u BiH u poslednje vreme retko slažu, ali da su svakako svi saglasni ko im je prijatelj.

„Nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti odgovor Evropske komisije i da smo vrlo blizu kandidatskog statusa, jer to je jedini put za BiH“, istakao je on.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tuske je kazao da se Balkan i EU povezati kroz konkretne projekte.

„Balkanska sigurnost je i naša sigurnost. Mi smo spremni da nastavimo da ispunjavamo obećanja. Kao prijatelji, imamo obavezu da vam kažemo ono to nas brine“, kazao je Tusk, dodavši da govori o izmenama Izbornog zakona BiH, o čemu nema konsenzusa bošnjačke i hrvatske strane.

„Medjuetničke i medjuvjerske tenzije samo donose probleme i ne doprinose dobru. Istorija EU nas uči da pomirenje zaista jeste moguće, čak i medju zakletim neprijateljima. Rezultat pomirenja i saradnje su mir, prosperitet i bolji život za sve gradjane“, rekao je Tusk.

Sarajevski mediji objavili su da je „senku“ na posetu Tuska Sarajevu i značajnu investiciju Evropske banke za obnovu i razvoj, bacio ponovni sukob Izetbegovića i Čovića oko Pelješkog mosta.

Pošto je Izetbegović tražio pomoć da se nadje povoljno rešenje i za BiH i za Hrvatsku, Čović je rekao da je most isključivo hrvatsko pitanje i zamolio da se to pitanje ne stavlja na dnenvi red kada dodju prijatelji.

Posle toga je Izetbegović, kako se navodi, blago povukao Čovića ispred govornice, što su zabeležili kamere i fotoreporteri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.