najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Treba razmišljati o smeni Dodika

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da treba razmišljati o smeni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama protiv Dodika zbog održanog referenduma o Danu republike, Incko je za televiziju N1 rekao da o opciji smene „treba razmišljati“.

„Ja sam rekao za jedan američki časopis da o smeni Dodika treba razmišljati. Osim Rusa, svi su tamo dali podršku mom izveštaju, gde sam tvrdio da je referendum ilegalan. Tu sam dobio jasnu podršku, to je poruka da treba poštovati Ustav“, rekao je visoki predstavnik, koji je prošle nedelje podneo izveštaj o stanju u BiH pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Incko je naglasio da je njegova dužnost, kao visokog predstavnika, da ukazuje na nepoštovanje Ustava.

„Srbi su fini ljudi, ali ako se neko ogreši o Ustav, ja to moram reći, na takvoj sam poziciji“, rekao je Incko. On je zadovoljan reakcijama koje je njegov izveštaj izazvao u Savetu bezbednosti UN.

„Zadovoljan sam onim što sam video u Njujorku. Izglasana je rezolucija, Rusi su glasali za nju, i biće produžetka misije Euforovih snaga ovde. Rusi su me napali da sam jednostran i da sam protiv Srba, što nije tačno“, naveo je Incko.

Prema njegovim rečima, u BiH ima pozitivnih elemenata i ta zemlja može raditi na tome da bude kandidat za članstvo u EU. Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

„Život građana je ostao isti, ali BiH je sada odlučila kakav će pravac imati u budućnosti“, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o politici SAD prema BiH posle pobede republikanskog kandidata Donalda Trampa, Incko je ocenio da bi „bilo bi dobro da je Hilari Klinton pobedila, jer poznaje ovu zemlju“.

„Ne treba se zavarati. Ima drugih tema, BiH nije prva tema tamo. Mislim da Amerika ima interes za mir u svetu i sigurno će BiH u tom smislu dobiti adekvatnu podršku“, rekao je on.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. Lokum

    Treba tebe i takve koji donose Bosni i Hercegovini haos mijenjati,a ne legalno izabranje njihove prestavnike.Dok je takvih koji se tobož zalažu za BiH a u stvari pune džepove love,Bosna i Hercegovina nikad neće napredovati!!!

  2. dzordz

    predstavnik eu u bih kaze da je referendum `ilegalan`.referendum je najdirektniji nacin izrazavanja volje gradjana u demokratiji. i nije moguce da je referendum dobar samo kad odgovara potrebama izetbegovica. ova osoba/valentin je gorteskna

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike