U trendu

Trenutak je da se raščiste sva otvorena pitanja u BiH

Ovo je najbolji trenutak kada se moraju raščistiti sva otvorena pitanja u BiH“, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u emisiji „Aspekt“ Radio-televizije Republike Srpske.

Istovremeno, u Republici Srpskoj postoje i oni koji smatraju da treba nastaviti kao da ništa nije bilo, a desila se, kaže Dodik, ogromna zloupotreba od strane bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je premestio mesto odlučivanja u BiH iz Predsedništva u Savet u Sarajevu.

Dodik je rekao da je jasno da Bošnjaci žele uzurpaciju institucija, te da je očigledno da su nervozni u iščekivanju da unitarizuju BiH, a pošto se to nije dogodilo, oni su sada institucije BiH doveli u blokadu, prenela je RTRS.

„Ova grupa i ja kao predsednik Republike i predsednik političke partije, a i većina ljudi u Srpskoj želimo da kažemo da je BiH prekršila Dejton i potcenila Srbiju i da treba da se izvini Srbiji. Nećemo se dalje kretati dok se ne izvinite Srbiji, dok ne stavimo na dnevni red mehanizam koordinacije i akt koji dovodi u poziciju da se iz Ustavnog suda odstrane strane sudije i da se izaberu novi iz BiH“, rekao je Dodik.

Komentarišući detalje iz pisma Međunarodnog suda pravde, a koje je objavio Bakir Izetbegović, predsednik Dodik je rekao da je veoma primetno da je sve urađeno brzo što govori o tome da postoji politički uticaj na sam Sud. Zbog toga se, smatra Dodik, čitavoj toj proceduri ne može verovati.

„Moje poverenje prema međunarodnim institucijama je veoma malo, gotovo nikakvo. Ranije sam naivno verovao da postoji međunarodna pravda, ali sam se, medutim, uverio da postoji međunarodna nepravda. Jer ako je neko mogao dovesti pojedince u BiH i da krši Dejton, a da ga štiti Savet za implementaciju mira – onda ovde ništa nije sigurno“, istakao je predsednik Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar