U trendu

Trka za predsednika Slovenije: Pahor protiv 5 žena!

U ponoć je istekao rok za prijavu kandidata za predsedničke izbore, koji će u Sloveniji biti održani 22. oktobra, očekuje se da će ona danas biti zvanično potvrđena, a na listi se, osim aktuelnog predsednika Boruta Pahora, pet žena i dva gradonačelnika – Kopra i Kamnika.

Lista kandidata je zakjučena u ponoć.

Aktuelni predsednik Pahor se smatra apsolutnim favoritom, a jedina dilema je da li će pobedu odneti već u prvom krugu ili će morati da ide u drugi krug.

Osim Pahora, kandidati su iz Slovenačke narodne stranke SLS, Suzana Lara Krause, Ljudmila Novak, predsednica opozicione Nove Slovenije (NSI), kandidatkinja Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše je evroparlamentarka Romana Tomc, kandidatkinja Stranke modernog centra (SMC) premijera Mira Cerara je aktuelna ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič, a penzionisanu učiteljicu Angelce Likovič podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za decu i porodicu.

Među konkurentima aktuelnog predsednika Pahora su i dva lokalna plitičara – gradonačelnik Kopra Boris Popovič i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec.

Popović je, prenose mediji, vrlo popularan u svom gradu, ali se za njim vuku političke i pravosudne afere, ne daju mnogo izgleda za dobijanje većeg broja glasova, dok neki misle da bi upravo Šarec mogao biti Pahorov konkurent u drugom krugu izbora ako do njega dođe.

Reč je o uspešnom načelniku gradića blizu Ljubljane koji kaže da je došlo vreme da politiku u svoje ruke preuzme mlađa generacija političara.

Ankete predviđaju da bi on mogao da dobije najviše podrške među glasačima posle Pahora, ali mu kao glavnu slabost pripisuju relativno političko neiskustvo u odnosu na aktualnog predsjednika koji se politikom profesionalno i aktivno bavi već 30 godina, a bio je na svim najvažnijim funkcijama u državi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.