U trendu

Tročanji: Uzaludni zahtev za ekstradiciju Gruevskog

SKOPLJE/BUDIMPEŠTA – Makedonske vlasti uzaldno traže izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, jer to se više ne može dogoditi nakon što mu je Mađarska odbrila azil, izjavio je mađarski ministar pravde Laslo Tročanji.

Tročanji je u intervjuu za mađarsku tv Ećo rekao je da je davanjem azila Gruevskom Mađarska potvrdila je bivši makedonski premijer žrtva političkog progona i da zato ne može biti izručen Makedoniji.

„Da budem iskren, ako bivši premijer ode u zatvor, sigurno mu neće biti lako“, rekao je Tročanji, preneli su makedonski mediji.

Rekao je da nije do detalja upoznat sa razlozima zbog kojih je Gruevskog odobren azil, te dodao da je tako odlučila Kancelarija za imigraciju i izbeglice nakon temeljne istrage, nakon tvrdnje bivšeg premijera da je s pravom strahovao za svoj život.

Tročanji je rekao da dobijanje azila za Gruevskog znači da sada može dobiti putne isprave i slobodno napustiti Mađarsku, ako želi.

Gruevski je juče na svom fejsbuku potvrdio da je dobio azil u Mađarskoj.

Gotovo istovremeno, makedonsko ministarstvo pravde je saopštilo da je Mađarskoj uputilo zahtev za ekstradiciju Gruevskog.

Bivši makedonski premijer i bivši lider sada pojedinačno najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE osuđen je na dve godine zatvora zbog kupovine blindiranog „Mercedesa“, koji je plaćen 600.000 evra.

Inače, makedonsko spcijalno tužilaštvo pokrenulo je još tri krivična postupka u kojima je Gruevski jedan od osumnjičenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.