U trendu

Trojica Srba optužena za ratni zločin u Ličkom Osiku

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv trojice državljana Srbije, nekadašnjih pripadnika Teritorijalne obrane Ličkog Osika, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima od avgusta do oktobra 1991, saopšteno je iz te pravosudne institucije.

Trojica optuženih su tada bili komandanti i zamenici komandanta policije Teritorijalne odbrane Ličkog Osika, koji je za vreme rata preimenovan u Teslingrad.

Pozivajući se na nezvanične informacije, Hina je javila da je reč o Milanu Miriću (68) iz Ličkog Osika, Čedomiru Budisavljeviću (52) i Radomiru Narandžiću (50)iz Široke Kule.

Oni se terete da su propustili primenjivati ratne i humanitarne propise međunarodnog prava o sigurnosti civila i ratnih zarobljenika toekom oružanih sukoba pa su u tom razdoblju njihovi potčinjeni uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, zarobljavali civile pretežno Hrvate i zatvarali ih.

U optužnici se navodi i da su zarobljenike držali kao taoce u prostorijama društvenog doma u Ličkom Osiku pretvorenim u zatvor, terali ih na prisilni rad i višekratno fizički i psihički zlostavljali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar