Trudnu devojku ubio sa 88 uboda, osuđen na 30 godina, a reči sudije svako mora da čuje

Sudija Sanja Mazalin, koja je osudila Davida Komšića na 30 godina zatvora jer je ubio trudnu Kristinu Krupljan sa 88 uboda nožem, uputila je opominjuću poruku.

Kako navodi hrvatski portal Index.hr, osim te poruke, koju je uputila čitanjem osuđujuće presude, ona je dala nadu da je pravda, makar i u Hrvatskoj ponekad dostižna.

Slučaj „Komšić“ već duže vreme je jedna od glavnih tema u Hrvatskoj, a brutalnost tog zločina potresla je celo društvo, zbog čega se i presuda okrivljenom, koji je inače u vreme izvršenja zločina bio maloletan, čekala s velikom pažnjom.

Nakon što je pročitala obrazloženje presude, sudija Mazalin kazala je kako sudsko veće Županoijskog suda u Zagrebu, gde se Komšiću sudilo, na čelu s njom upućuje i poruku koja bi trebalo da posluži kao prevencija ali i da pokaže svima da će počinioci zločina biti pravično kažnjeni.

Ono što je Mazalin rekla, Index.hr je preneo u celosti:

„Kad se odmaknemo od stručnih objašnjenja, ovo je velika tragedija. Ovo je strahota. Tragedija je i što je tu mladu devojku, koja je nosila još jedan život u sebi, života lišio jedan mladi čovek. Taj čin je zavio u crno ne samo njenu i njegovu porodicu, već i celo društvo. Svaki ovakav zločin ostavlja tragove na sve nas. Živeti u ovakvom društvo niko ne želi.

Ako želimo pošten svet, gde nulta tolerancija nije samo slovo na papiru, onda treba da kažemo da je ključna uloga roditelja da decu odgajaju. A pogotovo tinejdžere, koje nije dobro preliberalno odgajati. Deci je nužno postaviti granice. Kad svi uočimo neki problem, neku agresiju, nemojmo je ignorisati. Nemojmo zataškavati probleme. Probleme treba realno sagledati i reagovati.

U današnje vreme kad je uspeh prihvatljiv jedino kad dolazi preko noći, mladima trebamo ukazivati na ono što je dobro i ispravno, na nužnost tolerancije prema različitim stavovima. Nikad ne tolerišimo nasilje. Ni u kući, ni u porodici, ni na poslu, nigde.

Došlo je do ozbiljnih anomalija u sistemu i ozbiljnih poremećenosti u društvu“, zaključila je sudija Mazalin.

(B92)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike