Tuđman razgovarao sa Srbima da podele BiH

Prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman je početkom 1992. pokušao da ubedi SAD da je u njihovom interesu da Srbi i Hrvati podele BiH i potvrdio da je o tome razgovarao ne samo sa Slobodanom Miloševićem, već i sa liderima Srba u BiH koji Hrvatima nude dogovor.

To je navedeno u depeši od februara 1992. koja je iz Ambasade SAD u Beogradu upućena u Stejt department, a deklasifikovana je prošlog meseca, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Kako je istaknuto, Tuđman je pokušao da dokaže da će muslimani dovesti pola miliona Turaka, te da će se preko Sandžaka i Kosova povezati sa Turskom. Uzimajući u obzir „visoki natalitet muslimana“, navodi se dalje, muslimanska država u Evropi ne bi bila u interesu ni Amerike ni Evrope.

U depeši je istaknuto da je tadašnji američki ambasador Voren Cimerman bio šokiran ovim tvrdnjama, uz napomenu da je interes za podelu BiH u Tuđmanu verovatno pobudio Slobodan Milošević tokom razgovora u Briselu.

Navedeno je da je Cimerman upitao Tuđmana kako je moguće da sa Srbima ratuje u Hrvatskoj, a da istovremeno s njima pregovara u BiH, Tuđman je, kako se tvrdi u depeši, odgovorio da je BiH veštačka država stvorena voljom kolonijalnih sila, a da je Hrvatska stara država koja se prostirala do Zemuna, te da je neophodno da u interesu mira Srbi i Hrvati postignu dogovor u BiH, s tim da bi muslimanima bila prepuštena teritorija Sarajeva s okolinom.

Ističe se takođe da je telefonski razgovor sa Tuđmanom inicirao Cimerman kako bi ga pohvalio jer je pristao da odblokira kasarne JNA u Hrvatskoj i da mu objasni zašto SAD ne mogu da priznaju Hrvatsku, ali da je Tuđman veoma brzo razgovor skrenuo na BiH i njegove planove o podeli.

„Bilo nam je jasno da Tuđman jednostavno ne može da shvati da muslimani imaju bilo kakvo pravo da odlučuju o sudbini BiH. Potpuno je odbacio ambasadorovo mišljenje da je (Alija) Izetbegović razumna osoba koja želi kompromis“, navodi se dalje u depeši i dodaje: „Tuđman je za Izetbegovića rekao da je turski čovek koji želi da stvori veliku Bosnu. Rekao je da ako mi to dozvolimo, Hrvati prepušteni sudbini u terorističkoj kampanji ne bi poštedeli ni Zagreb“.

Razgovor je dalje, kako je navedeno, iz faze bizarnog prešao u fazu košmara kada je Tuđman počeo da zastupa srpsku poziciju, tvrdeći da je za mir potrebno rešiti položaj dva miliona Srba zapadno od Drine, te da se tenzije jedino mogu trajno rešiti crtanjem novih granica.

„Ako vi i Milošević podelite BiH, biće rata. Šta očekujete da će tada muslimani uraditi“, rekao je američki ambasador i napomeno u depeši da je Tuđman svojim argumentima praktično potirao hrvatsku politiku prema Srbima u vlastitoj zemlji.

Na dalje insistiranje Tuđmana da je podela BiH jedino rešenje koje će muslimani morati prihvatiti ako Srbi i Hrvati istraju, Cimerman je razgovor skrenuo na Srbiju, istakavši da Zapad mora pokazati Miloševiću da otimanje BiH nije odgovor. Onda je, kako je istaknuto, otvoreno kritikovao nemačku politiku prema BiH.

„Njemačka je u velikoj meri odgovorna za ovaj problem jer je naterala Izetbegovića da mora da bira između nezavisnosti i priključenja mini-Jugoslaviji kojom bi dominirali Srbi. Njegova odluka da ide na nezavisnost je razumljiva, ali je izazvala očekivan srpski odgovor. Izetbegovića treba podržati da izađe iz ovog problema i zato je pozicija SAD da moraju opstati postojeće granice“, navedeno je u depeši.

Ambasador je onda pozvao Tuđmana da se ne pridružuje Miloševiću u zamci redefinisanja granica, a Tuđman je Cimermana upozorio da SAD treba da paze na politiku Nemačke prema muslimanima.

Ambasador je, kako se navodi, privodeći razgovor kraju, upozorio Tuđmana da će izgubiti američku podršku ako nastavi sa svojom politikom.

U uvodnom delu razgovora Cimerman je objasnio da Amerika ne može priznati Hrvatsku iz dva razloga. Prvo zato što je u Jugoslaviji ratno stanje, a drugo zato što nepriznavanjem Hrvatske SAD zadržavaju određeni kredibilitet i mogućnost da utiču na Beograd.

SAD nikad neće priznati srpsku republiku u BiH koja bi nastala kao rezultat srbijanske agresije na tu zemlju, rekao je Voren Cimerman, američki ambasador u Beogradu u telefonskom razgovoru s Tuđmanom iz februara 1992, koji je nedavno deklasifikovao Stejt department.

„Srpske aktivnosti u stvaranju srpske republike u BiH vidimo kao agresiju koju niti hoćemo niti možemo priznati i prihvatiti. Nećemo prihvatiti ni hrvatsku agresiju kao uspostavljanje ravnoteže prema srpskim akcijama. Kako očekujete od nas da se suprotstavimo srpskim namerama da menjaju granice u Hrvatskoj, a da istovremeno podržimo iste takve vaše aktivnosti u BiH“, rekao je Cimerman.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike