U trendu

Tuparainen: Afera „Reket“ je test za S. Makedoniju

HELSINSKI – Ministarka spoljnih poslova Finske Tuti Tupurainen izjavila je danas da njena država podržava početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU u oktobru, ali je dodala da slučaj Reket“ predstavlja test za državu, prenosi MIA.

„“Optimisti smo da će, ako budu ispunjeni uslovi, u oktobru biti doneta odluka o početku pregovora. Smatramo da ne postoji razlog za dalje odlaganje“, rekla je finska ministarka čija zemlja trenutno predsedavanja EU.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa zamenikom makedonskog premijera Bujarom Osmanijem u helsinkiju, komentarišući aferu „Reket“, rekla da taj slučaj predstavlja test za pravnu državu i vladavinu prava u Severnoj Makedoniji.

„Poslednji izveštaj Evropske komisije pokazao je da ima napretka u toj oblasti, ali sada je prilika da se to pokaže na delu. Očekujemo objektivnu istragu i potvrdu da niko nije iznad zakona“, poručila je Tupurainenova.

Osmani je rekao da je Severna Makedonija posvećena integracijama u EU i NATO, i da ništa neće promeniti taj njen kurs.

On je takođe ocenio da je odlaganje pregovora u junu bilo samo iz tehničkih razloga i naglasio da očekuje u oktobru da će Evropski savet doneti rešenje o početku pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.