U trendu

Tusk: Samit u Sofiji prilika da se potvrdi da je EU geostrateški izbor Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio u Sofiji da će sutrašnji sastanak lidera članica Evropske unije i Zapadnog Balkana biti prilika da obe strane potvrde da je evropska perspektiva i dalje „geostrateški izbor Zapadnog Balkana“

Tusk je danas rekao da pored dugoročne perspektive EU želi sa pokaže da vodi računa o socio-ekonomskom razvoju u regionu i da se nada da će samit približiti „prijatelje sa Zapadnog Balkana“ Evropskoj uniji.

„Sutra ćemo se zajedno s našim partnerima sa Zapadnog Balkana sastati prvi put u 15 godina. To će biti prilika sda obe strane opet potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana“, rekao je Tusk.

On je reka da je investiranje u infrastrukturne i ljudske veze sa Zapadnim Balkanom i u unutar njega u najboljem interesu EU. „I to će biti cilj našeg samita“, dodao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da će lideri u EU razmatrati i evropski odgovor na politiku američkog predsednika Donalda Trampa o trgovini i Iranu.

„Pored tradicionalnih političkih izazova kao što su uspon Kine ili agresivan stav Rusije, danas primećujemo nov fenomen: kapricioznu samouverenost američke administracije“, naveo je Tusk.

On je dodao da bi se s obzirom na poslednje odluke Donalda Trampa moglo pomisliti kome su potrebni neprijatelji, kad ima takve prijatelje.

„Ali iskreno, EU bi trebalo da bude zahvalna. Zahvaljući njemu otarasili smo se svih iluzija. Shvatili smo da ako vam je potrebna ruka pomoći, naći ćete svoju“

Tusk je rekao da je posle povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma „potreban jedinstveni evropski front“ i pozvao lidere članmica da se EU drži dogovora sve dok to čini i Iran.

Dogovor je dobar za evropsku i globalnu bezbednost, rekao je Ttusk i dodao da će biti razmotrene opcije EU da zaštiti evropske kompanije od negativnih posledica odluke SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.