U trendu

Tužilaštvo BiH krije zločine bošnjačkih funkcionera?

Dokaze o zločinima mudžahedina, kao i nekoliko hiljada dokumenata, koji govore o povezanosti bošnjačkog vrha s likvidacijama političkih neistomišljenika Tužilaštvo BiH je nepročitane prosledilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, potvrdio je danas bivši potpredsednik FBiH Mirsad Kebo.

Kebo je u izjavi za „EuroBlic“ najavio da će uskoro objaviti brojna saznanja o, kako kaže, skandaloznom tretmanu krivične prijave koju je podneo protiv bošnjačkih vojnih i političkih funkcionera.

Kebo podseća da je pre dve godine Tužilaštvu BiH dostavio više od 15.000 materijalnih dokaza i dokumenata, koji, prema njegovim rečima, svedoče o ratnim zločinima i kriminalu u koji je bio upetljan bošnjački vrh.

„Dobio sam proverene informacije da je Tužilaštvo BiH pre otprilike godinu dana doslovno netaknute i neotvorene koverte s dokazima prebacilo kantonalnom tužilaštvu. Želim da podsetim da su samo par meseci nakon što sam im predao dokumentaciju o zločinima i kriminalu najteže vrste iz Tužilaštva BiH tvrdili da su sve obradili, iako je čak i fizički nemoguće da se za to vreme detaljno prouči više od 15.000 stranica obimnog materijala“, kaže Kebo.

On dodaje da će o „obmanama državnog tužilaštva“ obavestiti i Visoki sudski i tužilački savet BiH.

„EuroBlic“ podseća da je u krivičnoj prijavi koju je pre dve godine podneo protiv visokog funkcionera SDA Šefika Džaferovića i ratnog komandanta 3. korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina (u novembru 2015. uhapšen pod optužnicom za ratne zločine, op. a.), Kebo Tužilaštvu BiH dostavio brojne dokaze i poverljive dokumente koji za zločine mudžahedina nad Srbima i Hrvatima, pored pomenutog dvojca, terete i brojne druge bošnjačke vojne i političke lidere.

U dokumentaciji o političkim ubistvima u FBiH, koju je bivši potpredsednik tog entiteta predao Tužilaštvu BiH, nalazili su se i dokazi koji upućuju na to da je iza likvidacija Nedžada Ugljena i Joze Leutara, kao i pokušaja atentata na Sefera Halilovića, stajao tadašnji vrh SDA.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kratko su nam potvrdili da im je predmet „Leutar“ iz Tužilaštva BiH dostavljen pre godinu dana, kao i da „već dugo rade na predmetu “Ugljen““.

U Tužilaštvu BiH nisu želeli da komentarišu tvrdnje bivšeg potpredsednika FBiH.

„EuroBlic“ navodi i da ekspert za bezbednost Dževad Galijašević kaže da postoje brojni dokazi o tačnosti tvrdnji Mirsada Kebe da je bošnjački politički vrh umešan u ubistva nekadašnjeg zamenika šefa AID Nedžada Ugljena i zamenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara.

„Ugljen je ubijen jer je dokumente o bošnjačkim zločinima dostavljao Haškom tribunalu, a zbog sličnih razloga je likvidiran i Jozo Leutar“, tvrdi Galijašević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.