U trendu

Tužilaštvo BiH primilo brojne prijave o nezakonitostima u vezi sa izbornim procesom

Tužilaštvo BiH je na dan opštih izbora u Bosni i Hercegovini, 2. oktobra, kao i u periodu pre i posle toga primilo i evidentiralo odredjen broj prijava koje se odnose na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa izbornim procesom.

Iz tužilaštva je navedeno da je u medjuvremenu stiglo još prijava od Centralne izborne komisije BiH (CIK) i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i od gradjana.

Iz Tužilaštva BiH su naglasili da, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, vrše provere navoda iz prijava, kao i da su u predmetima koji se odnose na prijave nezakonitosti i nepravilnosti u izbornom procesu za entitetske nivoe, nadležne i deluju entitetske pravosudne institucije i policijske agencije.

„Kada se radi o procesu izbora za predsednika RS, to je u okviru nadležnosti Republičkog i okružnih javnih tužilaštava u RS, a Tužilaštvo BiH će u slučaju potrebe, pružiti svaki vid asistencije i pomoći u skladu sa zakonom“, saopštili su iz državnog tužilaštva, prenela je agencija Fena.

Krivičnim zakonom definisane su kazne za krivična dela u vezi sa izborima, koja se odnose na uskraćivanje biračkog prava, povredu slobodnog opredeljenja birača, prevaru pri glasanju, povredi tajnosti glasanja, izbornu prevaru i uništenje izbornih isprava. Zaprećene kazne su u rasponu od novčanih do zatvorskih kazni u trajanju od tri meseca do pet godina.

Osim Krivičnim zakonom BIH, izborne neregularnosti su sankcionisane i entitetskim i zakonima distrikta Brčko BiH.

CIK ima pravo da za odredjene vrste nepravilnosti izrekne kazne u formi novčanih ili zabrana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar