U trendu

Tužilaštvo odustalo od optužbi za 17 od 20 Srba „terorista“

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo odustalo je od optužbe za terorizam protiv 17 od 20 osumnjičenih srpskih državljana, prenose mediji u Srbiji.

Oni su bili osumnjičeni da su u izbornoj noći 16. oktobra planirali upad u zgradu državnog parlamenta i hapšenje premijera Mila Đukanovića.

Prema saznanjima “Novosti”, njima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, dok se Bratislav Dikić, bivši šef Žandarmerije Srbije, Kristina Hristić i Aleksandar Sinđelić (u bekstvu) sumnjiče za terorizam u pokušaju.

Spektakularna akcija hapšenja nenaoružanih srpskih državljana na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori podigla je na noge sve državne službe, vlast, ali i opoziciju. Dok su prvi ukazivali na “crni scenario” koji je trebalo Crnu Goru da gurne u haos i žrtve, opozicija je od starta iskazivala sumnju u “trik vladajućeg DPS na dan izbora”.

Ministar unutrašnjnih poslova Crne Gore Goran Danilović saopštio je da je transkript presretnutih razgovora koji je objavljen u medijima između Dikića i Sinđelića “podvala”.

“To bi značilo da je Dikić u Crnoj Gori, a Sinđelić u Srbiji. Podsećam da je Dikić uhapšen ujutro na dan izbora, tek što je došao u Crnu Goru. To bi značilo da je pet dana pre nego što je došao, on bio u Crnoj Gori. Ja pouzdano znam, a znaju i specijalni i vrhovni državni tužilac, kao i predsednik vlade, da ta komunikacija nije postojala“, tvrdi Danilović.

On je potvrdio da ga je specijalni tužilac Milivoje Katnić obavestio tokom izbornog dana o hapšenju dvadesetoro državljana Srbije zbog sumnje da spremaju terorističke akcije u Crnoj Gori, umesto da to uradi direktor Uprave policije Slavko Stojanović, koji, prema zakonu, njemu odgovara za svoj rad. O tome zbog čega je obavestio mitropolita Amfilohija o tome da se građani ne okupljaju kako bi proslavili izborni rezultat u nedelju uveče, Danilović kaže da je cenio činjenicu da se vladika nalazi na čelu institucije koja decenijama zavređuje najveće poverenje u narodu.

“Pozvao sam ga zbog toga što sam verovao da će njegovu reč poslušati oni koji neće poslušati moju. Bio sam svestan da sam se kao ministar unutrašnjih poslova zamerio vladinoj većini i da sam nepopularan u opoziciji, te da ne mogu reći ljudima: Dajem vam časnu reč da ne treba da izađete da slavite. Nadao sam se da će uz tu moju poruku učiniti to još neko. Zahvalan sam mitropolitu Amfilohiju što je procenio da treba da pruži podršku, bez obzira na to da li je situacija krvavo ozbiljna ili ne, da ne nagađamo”, kazao je Danilović.

Navodni plan “terorista” bio je da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da zatim zauzmu prostorije parlamenta, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija i uhapse premijera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.