U trendu

Tužilaštvo zatražilo pritvor za sve osumnjičene u slučaju Agrokor, Todorići i dalje u …

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je danas odredjivanje pritvora za 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, medju kojima su i osnivač posrnulog koncerna Ivica Todorić i njegovi sinovi, koji su i dalje nedostupni hrvatskim istražiteljima.

Istražni sudija o tom zahtevu trebalo bi da odlučuje na ročištu zakazanom u podne.

Odredjivanje pritvora zatraženo je za sve osumnjičene, iako je proteklih dana ispitano njih 12. Prvoosumnjičeni Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan nisu dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno nalaze se u inostranstvu.

U saopštenju za javnost tužilaštvo je preciziralo da se odredjivanje istražnog zatvora traži za svih 15 osumnjičenih zbog opasnosti od ometanja krivičnog postupka uticanjem na svedoke, veštake i učesnike postupka.

Njih se sumnjiči za više krivičnih dela protiv privrede i za falsifikovanje, odnosno da su počinili krivična dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vodjenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Akcija u slučaju Agrokor počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciju porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i uhapšeni uglavnom bivši članovi upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je u ponedeljak putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

Advokati njegovih sinova nekoliko puta su rekli novinarima da će oni uskoro biti dostupni hrvatskim istražiteljima, odnosno da će se vratiti u Hrvatsku.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti. Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.