U trendu

TV Arte prikazala Hrvatsku kao močvaru najcrnjeg fašizma

Dokumentarac prikazan na nemačko-francuskoj televiziji Arte Hrvatskoj nanosi, nažalost, sasvim zasluženu sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma, piše zagrebački Jutarnji list.

Reč je o dokumentarnom filmu “Rechts, zwo, drei – driftet Europa ab” (Desno, dva, tri – kamo će otplutati Evropa?) naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda DDR-a.

Glavni fokus filma je Nemačka, ali su za Arte ekipu najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi – oni hrvatski. Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cela poslednja trećina filma koje je vizualno najšokantnija i dramaturški udarna. Hrvatskom se, naime, film počinje baviti u poslednjoj trećini.

Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane. Ali – kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače, turistički vodič – “to je fasada, predstava”.

Kamere Arte TV potom prikazuju okolinu Jasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim ušatim U. A priča o Hrvatskoj se potom nastavlja „u srce tame hrvatskog nacionalizma“, navodi list.

„Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama“, piše list i dodaje da se čini da nemački dokumentaristi nisu imali previše problema pronaći “provokatore” koji bi “naružili” Hrvatsku.

„Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu peva ustaške pesme. Snimaju curu s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni i euforični dobrovoljci jedva čekaju da pred Arteovim kamerama salutiraju fašističkim pozdravom“, navodi se dalje.

A na kraju, pišu, u filmu se pojavljuje predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja se grli i druži s razdraganom masom.

„Snimatelj švenkuje na podlakticu jednog od predsednicinih “novih prijatelja“. Na njoj je tetoviran nemački krst iz Prvog svetskog rata s upisana dva ustaška U. Nema šta, vrh SOA-e je zaslužio smenu: “saboteri“ su se približili samoj predsednici!“, piše Jutarnji.

U nastavku filma, ekipa Artea predstavlja aktere nove hrvatske narodne desnice.

„U filmu se pojavljuju potpredsednik Sabora Ivan Tepeš i šef mladih HČSP-a Frane Čirko, a dok ga autori intervjuišu u stranačkom štabu, upozoravaju publiku da se iza njegovih leđa na zastavi nalazi fašistički slogan ZDS“, navodi list i dodaje da ekipa dokumentarca spominje i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Prikazana je i njegova fotografija sa ustaškom kapom na naslovnici Novosti.

Podsećaju da je zemlja godinama bila u ekonomskoj recesiji, navode da je nezaposlenost mladih visoka te grafikonom ukazuju da je u razdoblju krize ljevica izgubila, a desnica dobila stotine hiljada glasova.

(Tanjug)

1 komentar
  1. neregistrovan

    Nista novo samo to eu trba da prihvati kao istinu.Sto rece gdin Palma kod njih fasizam nije ni prestajao,amo su se neko vreme prikrili,da bi sada buknuo ponovo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike