U trendu

U Albaniji u nedelju parlamentarni izbori

U Albaniji će u nedelju biti održani parlamentarni izbori koji će predstavljati test o političkoj zrelosti te zemlje, koju su ranije potresali nasilje, protesti, kao i osporavanje izbornih rezultata.

Održavanje slobodnih i fer izbora, kao i sprovodjenje reforme pravosudja može da uveri Evropsku uniju da je Albanija, koja je članica NATO-a od 2009, spremna da započne pregovore o članstvu u EU.

Predsednik Albanije Bujar Nišani zakazao je krajem maja vanredne parlamentarne izbore za 25. jun, pošto su političke partije postigle kompromis o odlaganju izbora za nedelju dana.

Albanske političke partije su uz posredovanje zvaničnika Evropske unije i SAD postigle kompromis koji je odložio parlamentarne izbore prvobitno zakazane za 18. jun.

Nišani je doneo odluku o odlaganju izbora da bi uvažio dogovor vladajuće Socijalističke partije i opozicione Demokratske partije.

Opozicija je od februara bojkotovala parlament i odbijala da učestvuje na izborima, tvrdeći da će vlada premijera Edija Rame manipulisati glasanjem, a njihov bojkot blokirao je pravosudne reforme neophodne za početak pristupnih pregovora Albanije sa EU.

Prema poslednjim anketama, Socijalistička partija premijera Edija Rame (52) u blagoj je prednosti u odnosu na opozicionu Demokratsku stranku Ljuljzima Baše (43)

Izbore će nadgledati posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kao i još 45 posmatrača iz 18 država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar