U trendu

U Banjaluci počela konferencija povodom 20 godina Dejtonskog sporazuma

Konferencija „Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma – pogledi“ počela je danas u Banjaluci, u organizaciji gradskih vlasti i lista „Nezavisne novine“.

Konferencija je okupila domaće i međunarodne zvaničnike, među kojima su predsednik Crne Gore Filip Vujanović, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić, specijani izaslanik predsednice Hrvatske Mate Granić, predsedavajući i član Predsedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, predsednici Republike Srpske i Federacije BiH Milorad Dodik i Marinko Čavara, i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Na Konferenciji učestvuju i bivši ministri spoljnih poslova BiH i Srbije Zlatko Lagumdžija i Vladislav Jovanović.

U radu Konferencije učestvuju i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef OEBS-a u BiH Džonatan Mur, ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak, predstavnik ruske ambasade u BiH Aleksej Semenihin, zamenik ambasadora Velike Britanije Metju Lavson i šef političkog odeljenja Delegacije EU Tomas Buš.

Konferencija je podeljena u tri panela. Na prvom panelu „Pogled iznutra“ uvodničari su visoki domaći zvaničnici, dok će na panelu „Pogled iz regiona“ svoje stavove izneti političari iz zemalja regiona.

Na trećem panelu, „Pogled izvana“ govoriće, među ostalim, i predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Konferenciji prisustvuje i izaslanik gradonačelnika Dejtona Met Džozef.

Govoreći na temu „Šta su donele dosadašnje nadogradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je rekao da se nadogradnjom pokušalo doći do lakšeg donošenje odluka, ali da su, međutim, ti procesi narušili odnose jednakosti i konstitutivnosti naroda, „nauštrb donošenja mrtvih odluka“.

On smatra da je u prvih deset godina primene Dejtona napravljeno niz grešaka, zbog čega je zemlja krenula u krivom smeru, te da se zato mora vratiti izvornim elementima Dejtona.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović opet smatra da nije bilo izmena Dejtonskog sporazuma, „rat bi se nastavio mirnodopskim sredstvima“

„Međunarodna zajednica je morala to tako da radi, jer mi nismo imali snage i volje za izmene. Sve te izmene ne mogu da zamene izvorni Dejton“, naglasio je Izetbegović.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da Dejtonski sporazum ne sprečava zemlju da ide ka evropskim integracijama, a da brojni projekti podrazumevaju saradnju različitih nivoa vlasti u BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je „BiH danas mesto nametnutih političkih ljubavi i vežbalište međunarodne zajednice“, i dodao da su međunarodni predstavnici u BiH „masovno kršili međunarodno pravo“.

On je ukazao i na namere da se, mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma, umesto Saveta ministara napravi Vlada BiH.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je Dejton jedan od najuspešnih mirovnih sporazuma u svetu, a da je pokazatelj njegove uspešnosti to što njime niko u BiH nije zadovoljan.

Učesnicima konferencije obratio se i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ocenivši da BiH za njegovu zemlju ima jasnu međunarodu poziciju.

„Za Crnu Goru država BiH je zemlja sa dva jednokopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i tako treba da ostane“, rekao je Vujanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar