U trendu

U Barseloni uhapšena grupa krijumčara ljudima iz BiH i Hrvatske

Španska policija uhapsila je u Barseloni 16 članova bande iz Bosne i Hercegovine zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem ljudi, žena i dece, koje su kasnije prisiljavane na pljačku uglavnom u turističkim mestima Španije, juga Francuske i u Italiji.

“Klan Bošnjakinja”, organizacija sastavljena od nekoliko porodica, trgovala je mladim ženama i maloletnicama, razmenjujući ih za oko 37.500 kuna (5.000 evra).

Kako je saopštila madridska policija, agenti su pronašli devet maloletnica, “neškolovanih i u žalosnim higijenskim i zdravstvenim uslovima”.

One su prokrijumčarene iz BiH pomoću lažnih dokumenata, a u Španiji su džeparile u podzemnoj železnici i frekventnim mestima gde je puno turista.

Neke od žena bile su poslate na jug Francuske i u Italiju s istim zadatkom. Uhapšeni pripadnici bande slali su ih tamo gde bi procenili da mogu da ostvare najveću dobit kupujući i prodajući žene u tu svrhu.

Policija napominje da je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovedao.

Ispod njega su bile dve grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena.

Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloletnice obučavajući ih kako da džepare.

Maloletne devojke su uglavnom „operisale“ u ranim jutarnjim satima u turističkim zonama, a sav plen bi davale organizaciji.

Prema policijskom saopštenju, u podzemnoj železnici su delovale kooridinirano s podeljenim ulogama tako što bi se dve žene primakle žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća iz džepova ili torbe vadila novčanik, mobilni telefon ili druge vrednosti. Ona bi nakon toga u prolazu predala plen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju doneti.

Agenti su prilikom hapšenja u dvema kućama pronašli brojne lažne dokumente, 5.000 evra u gotovini, a otkrivena su i dva automobila.

Dnevne novine El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, pišu da je jedan od šefova 44-godišnji Hasim Sejdić, koji se ovime bavio od 2000. godine u različitim evropskim gradovima.

On je bio na čelu klana koji je s ostalim klanovima, odnosno porodicama razmjenjivao žene za pljačku.

Sejdić je uhapšen u Barseloni 14. novembra, zajedno sa suprugom i sinom i od tada, oni su u pritvoru.

Novine La Vanguardia iz Barselone napominju da su privedeni Demila Gubić i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa šesnaest žrtava, od beba do 17-godišnjakinja, navodi El Mundo.

Sejdić je nekoliko maloletnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barselonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama, navodi El Mundo.

Kupljene su od porodice poreklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija deca žive u ekstremnom siromaštvu.

Poslednjih meseci je u Španiji je uhapšeno više žena s hrvatskim pasošima prilikom pljački stanova i kuća.

Neimenovani izvor iz suda u Madridu rekao je Hini da je ranije više grupa istog porekla operisalo po zemlji te da su i ranije optužene bile Romkinje poreklom iz BiH.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike