U trendu

U BiH saglasni kada je rat završen, ali ne znaju kada je počeo

Svi su u Bosni i Hercegovini saglasni sa tim da je rat u BiH okončan potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 14. decemra 1995. godine u Parizu, ali tri strane, bošnjačka, srpska i hrvatska, još nisu postigle konsenzus oko toga kada je rat počeo.

Bošnjačka strana rat u BiH još naziva „agresijom na BiH“, Srbi ga nazivaju „Odbrambeno-otadžbinskim ratom“, a Hrvati „Domovinskim ratom“.

Hrvatska strana smatra da je rat u BiH počeo još u oktobru 1991. godine, napadom snaga nekadašnje JNA na selo Ravno u istočnoj Hercegovini.

Srbi smatraju da je uvod u rat bio ubistvo srpskog svata na Baščaršiji 1. marta 1992. godine, a da je rat počeo napadom hrvatsko-muslimanskih snaga na selo Sijekovac kod Bosanskog Broda, kada je ubijeno 70 srpskih civila.

Bošnjaci kao zvaničan datum početka rata smatraju ili 1. i 2. april, kada su pripadnici paravojnih formacija na čelu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom ubili oko 70 bošnjačkih civila u Bijeljini, ili 6. april 1992. godine, kada su srpske snage počele sa granatiranjem Sarajeva i kada je počela jedna od najdužih blokada jednog grada u istoriji ratovanja.

Sarajevo je bilo pod opsadom 44 mesca.

Posle ubistva srpskog svata Nikole Gardovića, Srbi su u pojedinim delovima Sarajeva postavili blokade, a 4. aprila su zauzeli Policijsku školu na Vracama.

Dan kasnije u Sarajevu su održane demonstracije za mir, a demonstranti su se posle protesta na Marin Dvoru, uputili ka tadašnjem mostu Vrbanja.

Na njih je otvorena vatra iz snajpera, a život su tada izgubile Suada Dilberović i Olga Sučić, koje se smatraju prvim žrtvama opsade Sarajeva.

Evropska zajednica je 6. aprila priznala nezavisnu BiH i zastava ove zemlje je podignuta ispred zgrade UN-a u Njujorku.

Protiv nezavisnosti BiH bili su Srbi koji su se prethodno na plebiscitu većinski izjasnili za ostanak BiH u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bošnjaci i Hrvati su na referendumu 1. marta 1992. godine velikom većinom podržali nezavisnost BiH.

Prema podacima demografske službe Tužilaštva u Hagu, koja je 12 godina prikupljala podatke, u BiH su od 1992. do 1995. godine život izgubile 104.732 osobe.

Sarajevo 6. aprila proslavlja Dan grada, odnosno Dan oslobodjenja u Drugom svetskom ratu, mada je za neke 6. april jedan od datuma kada je počeo rat u BiH.

Defintivno ne jedini datum, jer u BiH o mnogim pitanjima, pa i pitanju – kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, postoje tri suprotstavljena mišljenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.