U trendu

U Crnoj Gori ponovo inicijativa o oduzimanju imovine SPC

U Crnoj Gori se ponovo pokreće pitanje imovine SPC i dok NVO „Amanet“ traži da se imovina SPC u koju spada i manastir Ostrog, vrati u vlasništvo države, protejer stavrofor Velibor Džomić iz Mitropolije crnogorsko-primorske kaže da je to pokušaj otimanja crkvene imovine, pišu „Večernje novosti“.

Kako navodi list, NVO „Amanet“ sakupila je više od 7 000 potpisa u okviru peticije za ukidanje vlasništva SPC nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori.

To je dovoljan broj da bi predlog mogao da uđe u skupštinsku proceduru i da se o njemu izjasne poslanici, navodi list.

Traži se istovremeno i vraćanje u vlasništvo države i svih crkava i manastira koje su sagrađene u CG do 1. decembra 1918, nakon čega su, kako tvrde u „Amanetu“ „otete i upisane kao vlasništvo Beogradske patrijaršije“.

Prema tvrdnji Ane Vukotić iz „Amaneta“, njima nije cilj da imovina iz SPC ode u vlasništvo (kanonski nepriznate) CPC, već da se imovina vrati u vlasništvo države, pišu „Novosti“.

Džomić, međutim, smatra da se ovakvim delovanjem „daje“ veštačko disanje projektu stvaranja Crnogorske pravoslavne crkve koji je propao.

„Posle farse od skupljanja potpisa i više medijskih nastupa u vidu performansa još se ne može znati kako ta družina misli da izvede svoj naum otimanja crkvene imovine“, kaže za „Novosti“ Džomić.

On ocenjuje da je inicijativa neozbiljna, kao i da je u pitanju želja za medijskim reklamiranjem i uznemiravanjem javnosti.

„O svemu dovoljno govori činjenica da ni posle više meseci delovanja te družine još ne postoji jasno formulisan stav“, kaže Džomić.

Novosti navode da crkena imovina u CG ima svog titulara i da je to Mitropolija crnogorsko-primorska, kao i da to potvrđuje hiljadu tapija, ugovor i o poklonu, kupoprodajni ugovori…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.