U trendu

U Gracu počelo suđenje Alenu Rizvanoviću

Pred Krivičnim sudom u Gracu danas je počelo suđenje Alenu Rizvanoviću, koji je, krajem juna prošle godine, jureći svojim džipom kroz centar grada, usmrtio tri osobe i povredio više desetina lica.

Na suđenje Rizvanović, koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine, došao je obučen potpuno u belo i bez brade, koju je imao kada je usmrtio ljude.

On se nije mogao prepoznati u belom odelu, beloj košulji i belim cipelama, sa kratkom kosom, bez brade i sa naočarima.

Državni tužilac Rudolf Fauler opisao je, na početku suđenja, događaje 20.juna prošle godine, koji je trajao svega nekoliko minuta, ali je, kako je podvukao, za mnoge ljude predstavljao dramatičan rez u njihovim životima.

On je kazao da je Rizvanović jurio sa do 80 km/č kroz ulicu Herengase, a tokom te vožnje njegovo vozilo pokosilo je brojne ljude.

Žena i četvorogodišnji dečak, kao i jedan muškarac, preminuli su na licu mesta, dok je još jedna žrtva umrla nekoliko meseci kasnije usled otkazivanja srca.

Drugi tužilac, Hansjerg Baher, objasnio je poroti da postoji problem sa različitim psihijatrijskim atestima, od kojih dva ukazuju da je Rizvanović uračinljiv, dok jedan tvrdi da nije uračunljiv.

Baer je istakao da na kraju treba sud i porota da odluče o tome da li je optuženi uračunljiv i može li da odgovara za zločin.

Rizvanović je, u prvom obaćanju, rekao da je bio u panici, jer je osećao da ga neko prati.

Navodno je čuo i hice, nakon čega je pobegao.

„Nisam želeo nikoga da pregazim, samo sam hteo da pobegnem, kako ne bih bio upucan“, kazao je on.

Takođe je rekao i da je njegov automobil imao tehničke defekte, ali je to opovrgao jedan sudski veštak.

Sudija Andreas Rom kaže da ima utisak da je Rizvanović ciljano vozio ka ljudima.

Suđenje se odvija pod velikim merama bezbednosti, svi koji ulaze u sudnicu se detaljno kontrolišu, a u sudu je zabranjeno slikanje i snimanje.

Suđenje će trajati najmanje devet dana, tokom njega će biti saslušano 130 svedoka, među kojima i tri psihijatra i drugi veštaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar