U trendu

U Hrvatskoj razbijene dvojezične table s citatima poznatih pisaca

Goste koji su dolazili na Božićni prijem koji je danas u Zagrebu priredilo Srpsko narodno veće (SNV) dočekalo je 11 razbijenih tabli na kojima su na latinici i ćirilici ispisani stihovi i rečenice nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora – performans umetnika Siniše Labrovića.

Likovni umetnik i performer Siniša Labrović „razbio je“ dela Ive Andrića, Arsena Dedića, Dobrice Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim tablama čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gde manjine čine više od 33 odsto stanovništva.

Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je proteste.

Performer Labrović je pre nekoliko meseci održao „predizborni skup“ inicijative „DNO – desnica novih obećanja“ tokom kojeg je okupio grupu mladih Roma, kojima je dirigovao, a oni su, prema Labrovićevoj zamisli, u horskom pevanju kombinovali  katoličke crkvene pesme s ustaškim pesmama i izvikivali parole govora mržnje, podseća agencija Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.