U trendu

U Hrvatskoj stagnira nivo poštovanja ljudskih prava

SPLIT – Nivo poštovanja ljudskih prava u Hrvatskoj u 2018. godini je stagnirao i to se dogodilo drugu godinu za redom, rezultati su istraživanja koje je danas predstavilo splitsko udruženje MoSt.

Kako prenosi Hina, izveštaj je nastao u saradnji sa 53 organizacije civilnog društva u Hrvatskoj i obuhvata 18 oblasti života, od političkih i građanskih, do socijalno-ekonomskih prava.

U izveštaju se navodi da je prošle godine u Hrvatskoj, u društvenom kontekstu, nastavljena polarizacija na liberalne i konzervativne vrednosti, kojima su doprinele dve referendumske inicijative – Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj.

Programski direktor Kuće ljudskih prava, Ivan Novosel, objasnio je da su te dve inicijative korišćenjem rupa u referendumskom zakonodavstvu, pokušavale da umanje postojeći nivo poštovanja ljudskih prava manjina i žena.

U socijalno-ekonomskom kontekstu, uprkos popravljanju državne situacije, u Hrvatskoj je i dalje prisutna velika razlika između ekonomskog i socijalnog standarda u urbanim i ruralnim sredinama, a posebno između Zagreba i ostatka zemlje.

To se posebno negativno odražava na pristup zdravstvenim uslugama, obrazovnom sistemu i ukupan kvalitet života. Posebno pogođene društvene grupe su starije osobe, mladi i žene.

„Na politički kontekst je negativno uticala polarizacija na konzervativno i liberalno, a od 2017. godine je kontinuitet da političke institucije, kao što su Vlada i Sabor, nemaju zaštitu i promociju ljudskih prava visoko na svojoj političkoj agendi“, rekao je Novosel.

Ove godine prvi put je u izveštaj uključeno i ostvarivanje prava na stanovanje. U tom delu se, pored ostalog, navodi da nema uređenog sistema najma, pa 78 odsto mladih između 18 i 34 godine stanuje s roditeljima. U tom segmentu Hrvatska je na začelju EU, a zabrinjavaju i podaci po kojima 41 odsto ljudi živi u prenaseljenim stanovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.