U Hrvatskoj trostruko više intervencija Hitne pomoći

U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu, saopšteno je danas iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Broj intervencija u protekla 24 sata u kopnenim županijama povećan je prosečno za 30 odsto, a u priobalju od 80 do 150 odsto, prenela je agencija Hina.

Najveći broj intervencija imale su Šibensko-kninska i Zadarska županija, rečeno je agenciji iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Gradjani Hrvatske zbog vrućina traže pomoć zbog glavobolje, malaksalosti, vrtoglavice ili srčanih tegoba.

Zagrebački Zavod za hitnu medicinu u poslednjih mesec dana, otkako su počele velike vrućine, ima oko 130 do 140 intervencija tokom dana, a noću 80 do 90.

Dežurni lekar Darko Sinjeri je rekao da se od toga oko pet odsto intervencija može pripisati vrućini – kolapsi na javnim mestima zbog duge izloženosti suncu s mučninama, povraćanjem do gubitka svesti. 

„Ove godine u Zagrebu nismo zabežili nijedan takav slučaj toplotnog udara, što pokazuje da gradjani slušaju savete, ne obavljaju teže fizičke poslove na otvorenom i ne izlažu se suncu izmedju 10 i 17 sati“, zaključuje Sinjeri.  

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike