U trendu

U istragu nasilja u Sobranju uključeno Tužilaštvo za organizovani kriminal

Makedonsko osnovno državno tužilaštvo saopštilo je danas da je deo istrage za nasilje u Sobranju predalo Tužilaštvu za organizovani kriminal, jer je utvrdilo da je nekoliko osoba organizovano delovalo.

Skopsko državno posle pregledanja dokaznog materijala utvrdilo je da postoji sadejstvo nekoliko osumnjičenih tokom nasilnih protesta 27. aprila u unutrašnjosti zgrade Sobranja i oko nje, navodi se u saopštenju.

„Reč je o spletu inkriminisanih delovanja koji znače pravljenje većeg broja krivičnih dela koji ne mogu da se pripišu samo deliktu mase“, navelo je državno tužilaštvo, dodajući da je u ovoj fazi potrebno da se uključi Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju, jer deo delovanja tih osoba spada u njegovu nadležnost.

Osnovno tužilaštvo je do sada za dešavanja u Sobranju gonilo 30 učesnika nasilnog upada u parlament za najlakše krivično delo – učestvovanje u gomili, a devet od njih su po brzom postupku osudjeni na uslovne kazne.

Tužilaštvo je najavio da će nastaviti da istražuje i goni osobe koje su počinile krivična dela za koje je nadležno.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje 27. aprila, pošto je parlamentarna većina okupljena oko Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta, povredjeno je više poslanika parlamentarne većine, medju kojima i lideri Alijanse za Albance Zijadin Sela i SDSM-a Zoran Zaev, kao i nekoliko novinara. Ukupno je povredjeno više od 100 ljudi.

Brojni makedonski pravnici, medju kojima i bivši tužioci, kritikovali su državno tužilaštvo zbog toga što osumnjičene za upad u parlament tereti za najlakše krivično delo, izražavajući sumnju da time pokušava da se prikrije istina i da se zaštite organizatori i nalogodavci.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je u nasilnom upadu u Sobranje pronašao 28 krivičnih dela, medju kojima su i pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.