U trendu

U Makedoniji obeležen nacionalni praznik Ilinden

Makeodniji je danas obeleženo 114 godina od Ilindenskog ustanka i  73 godine od prvog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM).

U govorima državnih funkcionera na skupovima u Skoplju, na Mečkinom kamenu Kruševa i Memorijalnom centru ASNOM u mestu Pelince, prevladali su tonovi potrebe za saradnjom u Makedoniji i regionu i za kompromisom na putu ka NATO i EU, kao i obećanja boljeg života.

Obeležavanje Ilindena počeli su premijeri Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov polaganjem cveća na grob Goce Delčeva u crkvi Sveti spas u Skoplju.

Nakon toga je govor održao samo Zaev koji je poručio da su „istorija i prošlost čvrsti temelji na kojima je počela izgradnja evroatlantske budućnosti Makedonije“.

„Potrebni su nam stabilnost i razvoj, put Makedonije je konačno otvoren. Odgovornost danas znači hrabrost i odlučnost da se gleda napred“, rekao je on.

Zaev, koji je juče sa Borisovom potpisao Dogovor o dobrosusedstvu dve zemlje, istakao je da je Vlada Makedonije postavila dobru osnovu za saradnju i sa drugim zemljama u regionu.

„Imamo pravo da očekujemo da ćemo dobiti i druge ispružene ruke. Stabilnost, sigurnost, miran život, ekonomski razvoj, kulturna saradnja, potrebni su ne samo gradjanima Makedonije, već i celom Balkanu, čija je budućnost isto tako u NATO i EU“, istakao je je premijer Makedonije.

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov je na skupu u centru Skoplja ocenio da je Makedoniji, da bi izgradila prosperitet u globalizovanom svetu, potrebno da bude deo NATO i EU, ali da je na evroatlantskom putu ucenjena, a da je cena previsoka.  

„Zbog našeg makedonskog indentiteta nama se osporava pravo na prosperitet i u takvim uslovima dva pitanja uznemiravaju javnost – spor oko imena sa Grčkom i dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom“, rekao je on nakon što je položio venac na spomenik prvom predsedniku Predsedništva ASNOM-a Metodiju Andonovu Čentu.  

Na skupu na mestu Mečkin kamen, predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi je istakao da je najvažnije to što politička kriza nije narušila duh suživota i istakao da svi gradjani treba zajedno da sačuvaju Makedoniju za sebe i buduća pokolenja.

„Upravo su vodje Ilindenskog ustanka, Nikola Karev, Goce Delčev, Dame Gruev, imali visoko razvijenu svest za suživot medju gradjanima bez obzira na njihovu veru, etničku pripadnost, pol i društveni status“, rekao je Džaferi, prvi Albanac koji je govorio na obeležavanju Ilindena na Mečkinom kamenu.

Kako je istakao, većina u Vladi radi na rešavanju otvorenih pitanja kako bi se zemlja što pre posvetila reformama, koje su potrebne da bi se vratili na brzu prugu za člansto u NATO i početak pregovora sa EU.

Makedonski nacionalni praznik Ilinden ove godine se održava pod motom  „Naša Makedonija  – bez razlike na veru, etničku pripadnost, pol i ubedjenja“.

Najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE je juče pozvala svoje članove da ne prisustvuju skupovima proslave Ilindena koje organizuje vlada.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.