U trendu

U Makedoniji proširena službena upotreba albanskog jezika

Upotreba albanskog jezika u institucijama i organima države na čitavoj teritoriji Makedonije je od danas proširena novim Zakonom o upotrebi jezika, koji je danas izglasan u Sobranju.

Za taj zakon je glasalo 69 od 120 poslanika, a nisu prisustvovali poslanici najveće opozicione partije VMRO DPMNE koja smatra da taj zakon diskriminiše makedonski jezik.

Protiv tog zakona izjasnio se i predsednik Makedonije Djordje Ivanov, smatrajući da se njime krši Ustav ugrožava „unitarnost Makedonije“.

Ali Ivanov sada treba da ga potpiše, a a ako to ne učini, vladajuća koalicija je najavila ponovno glasanje posle kojeg zakon automatski stupa na snagu.

Vladajuća koalicija SDSM-DUI smatra da je Zakon o jezicima deo evroatlantske integracije Makedonije i da ne narušava ni Ustav, ni „unutarni karakter“ države.  

Makedonski premijer Zoran Zaev je više puta ponovio da će se tim zakonom unaprediti zadovoljavanje praktičnih potreba gradjana.

(Beta)

2 komentara
  1. Prolaznick

    Recenzija je popravila tekst. I svaka cast. Ovo je sustina onoga sto sam hteo.

  2. Prolaznick

    Iskreno, 42% nas0elja je Albansko. Znaci suzivot, principijelnost i drzavnost. Ovo drzavnost se odnosi na populaciju Albanaca, Zivite u Nekoj Makedoniji i smatrajte je svojom drzavom. Ne padajte na VelikoAlbanskiNacionalizam. Samo ste potrosna roba. Sa Mekedoncima imate svoju Drzavu…I drzite se njih.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike