U trendu

U Mariboru Akademija povodom 800 godina samostalnosti SPC

MARIBOR – U Mariboru će 26. januara biti upriličena Akademija povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 600 godina od rođenja grofice Katarine Kantakuzine Branković, prve pravoslavke u Sloveniji, a počasni pokrovitelji ove svečanosti su predsednici dve države, Aleksandar Vučić i Borut Pahor.

Akademiju organizuje Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, odnosno Crkvena opština u Mariboru u saradnji sa Rosa produkcijom iz Maribora i uz podršku Ministarstva kulture Srbije, ona će biti održana u Slovenačkom narodnom pozorištu u Mariboru, a glavni govornik je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Akademija je zasnovana na istorijskim činjenicama o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa posebnim osvrtom na zajedničku istoriju Srba i Slovenaca.

U tom smislu je i istaknut znacaj srpske princeze Katarine Kantakuzin Branković, koja je udajom za Ulriha Drugog postala celjska grofica i koja je tada sa sobom dovela 200 pravoslavnih porodica i sveštenike. Značajni momenti su i 500-godišnje postojanje srpske zajednice u Beloj Krajini, kao i rušenje hramova u Mariboru i Celju tokom Drugog svetskog rata, te iseljavanje slovenačkog živalja u Srbiju i Bosnu.

Akademija je konceptualno zamišljena kao predstava, u kojoj će učestvoravi glumci Vojin Ćetkovic, Milada Kalezić i Anastasija Vesna Ilić, operska diva Sabina Cvilak, balet Narodnog pozorista iz Beograda u koreografiji Đorđa Makarevića, Ansambl Renesans, Srpski vizantijski hor Mojsije Petrović, hor Hugo Volf, i mnogi drugi.

Rediteljka Akademije je Svetlana Dramlić a scenaristkinja, dobitnica prestižne Ninove nagrade, Ivana Dimić. Takođe su u kreativnom procesu stvaranja akademije u svim segmentima učestvovali profesor Zoran Simjanović i Nenad Ilić.

Zahvaljujući savremenoj vizuelnoj tehnologiji, u kreaciji Gorana Balabana, Mariborčani će biti u prilici da sam tok Akademije prate na fasadi mariborskog pozorišta.

U saopštenju Crkvene opštine u Mariboru navodi se da oni veruju da će ovaj projekat dati dodatni podstrek međusobnom zbližavanju dva bratska naroda .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.