najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U očekivanju raspleta najveće političke krize u istoriji Hrvatske

Za Hrvatsku, najmlađu članicu EU, petak je još jedan dan najveće političke krize u istoriji te zemlje kada bi se, sudeći bar prema najavama i očekivanjima, mogli dogoditi neki pomaci ka razrešenju, posebno nakon obraćanja premijera Tihomira Oreškovića, koje je predviđeno za popodne.

Očekuje se da će najuticajnija opoziciona HDZ danas obelodaniti spisak 76 zastupnika koji će u parlamentu glasati za opoziv premijera Oreškovića. HDZ je , naime, najavio da je cilj te stranke da opozove Oreškovića, a da potom predloži novog mandatara za novu vladu, a da to ne bude šef te stranke i prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko.

Takođe, očekuje se da će možda već danas najuticajnija opoziciona SDP bivšeg premijera Zorana Milanovića obelodaniti spisak 76 zastupnika koji će od predsednika Sabora Željka Rajnera tražiti raspuštanje parlamena, što podrazumeva nove izbore i što je, kako tvrde, jedini cilj te stranke, koji bi trebalo da budu održani polovinom juna.

Lider Mosta, manje članice vladajuće opozicije, Božo Petrov postavio je juče novi ultimatum HDZ-u – ili predlog za novog potpredsednika vlade, ili dokaz o 76 zastupnika spremnih da ruše Oreškovića ili novi izbori.

Uočljivo ljut Petrov je rekao da ne može više da sluša priče o prekomponovanju vlade, te da licitiranja više nema.

Iz HDZ-a su poručili da nema šanse da HDZ odustane od opoziva premijera Oreškovića.

Mediji špekulišu da je HDZ spreman i na vladu sa Miloradom Pupovcem i SDSS-om, ali bi im izvesno probleme mogli praviti krajnje desni HSP AS i HRAST. Šefovi tih stranaka Pero Ćorić i Ladislav Ilčić izjasnili su se da im takva vlada ne bila prihvatljiva.

Kao mogući kandidati HDZ-a za novog mandatara spominjani su aktuelni ministar finansija Zdravko Marić i generalni sekretar te stranke Domagoj Ivan Milošević.

Premijer Orešković juče se nije pojavljivao u javnosti, a njegov komentar na poslednje događaje očekuje se popodne.

Most i dalje podržava ostanak ove vlade i premijera Oreškovića i oštro se protivi prekomponovanju vlade i radije će, poručeno je, ići na nove izbore.

S druge strane, SDP je započeo sa prikupljanjem potpisa za raspuštanje Sabora.

“To je najbolje što u ovom trenutku možemo napraviti. Pozvaćemo, ne samo našu koaliciju, nego sve one zastupnike koji su odgovorni i koji smatraju da je to izlaz iz ove agonije”, rekao je zastupnik Ranko Ostojić.

Međutim, Orešković ni slučajno ne želi da odstupi i time olakša rasplet ove krize, a njegov osnovni motiv za borbu da opstane na čelnoj poziciji u vladi je što, kako tumače mediji, ne želi otići ponižen i osramoćen a da nije imao priliku ostvariti bar neke rezultate.

Pozivajući se na više izvora, Jutarnji list piše da se jedan od važnijih trenutaka odigrao u utorak ujutro kada je Domagoj Ivan Milošević kao generalni sekretar HDZ-a Oreškoviću na, kako se navodi, diplomatski način preneo stav HDZ da ga više ne mogu podržavati na čelu vlade nakon što je pozvao Karamarka da podnese ostavku.

Zamolio ga je, navodi se, da se sam povuče i ponudio mu mesto u vladi koje želi, pre svega ono koje mu je prvobitno bilo namenjeno – potpredsednik zadužen za investicije.

U istom paketu bila je i ponuda da se iz vlade povuče i Karamarko, a da mandatar bude neko drugi.

A sve je počelo kada je Orešković samouvereno zatražio povlačenje iz vlade Karamarka i Petrova, lidera dve stranke koje su ga ustoličile na vlasti.

Odgovor na to je bio da HDZ više ne podržava Oreškovića, a premijerov kontraudar je usledio izjavom da je on na čelnu pozicije vlade došao poverenjem Sabora i da se ne plaši da ga ponovo zatraži.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike