U trendu

U Podgorici trbina o balkanskim zemljama koje nisu članice EU

Odustajanje Evropske unije od zajedničkog ulaska preostalih balkanskih zemalja u EU umanjilo je medjusobnu saradnju tih zemalja, jer je evropska perspektiva tačka susreta svih njih, ocenili su u Podgorici učesnici tribine „Mesto susreta: šta je to Balkan, šta pričaju o njemu i šta bi Balkan mogao da bude“.

Izvršna direktorka podgoričkog Centra za gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocenila je da „politika udaljava društva balkanskih zemalja i da gradjani moraju mnogo više da pritiskaju političke elite da menjaju klimu, da spreče govor mržnje i da uključe manjine“.

„Ako je žena sa severa Crne Gore, ako je pripadnica manjine, ako je još i osoba sa invaliditetom, eto nama Kviska – tri u jedan! Idealna kandidatkinja za javnu funkciju. Mi smo jako daleko od toga da, recimo, Albanac bude ministar finansija, a Bošnjakinja ministarka unutrašnjih poslova – ukoliko su oni dovoljno stručni za te pozicije“, ocenila je ona.

Politikolog iz Centra za primenjene evropske studije iz Beograda Milan Aleksić rekao je da u briselskim pregovorima nijedna strana nije iskreno zainteresovana za saradnju, a da obe strane potpisuju sporazume „da bi strani posrednici i medijatori bili zadovoljni“.

„Sve što je dogovoreno, to se ponovo dogovara, sve što je potpisano, ponovo se potpisuje“, ocenio je Aleksić i dodao da je „politika koju Srbija sprovodi politika aktivne segregacije“.

Kako je rekao, omogućavanje obrazovanja na manjinskim jezicima dovelo je do toga da pripadnici manjinskih zajednica ne znaju službeni jezik.

„To umanjuje mogućnost zaposlenja i školovanja na fakultetu, pa imamo slučajeve masovnog odlaska Albanaca u Prištinu, a Madjara u Budimpeštu. To je suludo“, ocenio je Aleksić.

Po rečima urednika spoljno-političke rubrike u nedeljniku „Vreme“ Andreja Ivanjija, balkanske zemlje spajaju „negativne sličnosti: kriminal, korupcija, sloboda medija, problemi sa zdravstvenim i penzionim sistemom“.

Tribina održana danas u Podgorici deo je projekta „Tačka susreta“, koji organizuju nedeljnik „Vreme“, Fondacija za otvoreno društvo i nemački Forum ZFD.   

Kako su organizatori najavili, poslednja trbina tog ciklusa zakazana je za decembar u Preševu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.