U trendu

U Sarajevu ispraćena kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava

Gradjani Sarajeva ispratili su kolonu sa posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijene tokom napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine na području Srebrenice, koja je jutros iz Visokog krenula prema Potočarima gde će 11. jula biti kolektivno sahranjene.

Kolona se kratko zaustavila u Ilijašu i Vogošći, a potom je stigla i u Sarajevo, gde su ispred zgrade Predsedništva BiH, porodice žrtava, gradjani, predstavnici vlasti, pojedini ambasadori odali poštu ubijenim žrtvama.

Ispraćaju je prisustvovao i turski predsednik Redžep Taip Erdogan, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Bili su prisutni i članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajednice u BIH Husein Kavazović, visoki predstavnik Valentin Incko, američki ambasador Erik Nelson, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ostali zvaničnici.

Američki ambasador je posle ispraćaja kolone sa kovčezima srebreničkih žrtava na Tviteru objavio da se „saoseća sa majkama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici“.

Najmladja žrtva, koja će ove godine biti sahranjena u Memorijalnom centru Potočari je Osman Cvrk, rodjen 1979. godine, koji je u vreme kada je ubijen imao svega 16 godina.

Najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari do sada je sahranjeno 6.610 žrtava, a traga se za još više od hiljadu nestalih Srebreničana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar