U trendu

U Sarajevu počela Muslimansko-jevrejska konferencija (VIDEO)

U sarajevskoj Većnici večeras je počela Muslimansko-jevrejska konferencija, koja je okupila oko stotinu mladih lidera iz 40 zemalja sveta.

Konferencija će trajati nekoliko dana, a njeni pokrovitelji su bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Islamske zajednica u BiH, Jevrejska zajednica u BiH, OEBS i Američki univerzitet u BiH.

Cilj konferencije je, kako je saopšteno, izgradnja prijateljstva, razbijanje stereotipa i saradnja medju mladim ljudima, kao i rasprava o pitanjima i temama na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka.

Izetbegović je u svom govoru istakao da su ovakve konferencije vrlo važne, navodeći da „mnogi tvrde da svetom vladaju oni koji poseduju oružje, a ne oni koji pokušavaju stvoriti mir“.

On, medjutim, smatra da mir, pomirenje i saradnja nadvladaju i da nemaju alternativu.

Izetbegović je još kazao da muslimani i Jevreji u BiH žive u miru skoro 600 godina, kao i da je uveren da je BiH pravo mesto da se pokuša uspostaviti trajni mir izmedju ta dva naroda širom sveta.

„Naše je da pokušamo poslati poruke mira i da isprovociramo ono što treba“, naglasio je on.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović naveo je da verske zajednice imaju svoje mesto u medjunarodnoj saradnji u BiH, da mogu pomoći ojačavanju saradnje i suživota, ali da ne mogu rešiti političke probleme.

„Možemo pozivati ljude na toleranciju, mir i saradnju, ali političari moraju uraditi svoj deo posla, a to je da vode zemlju u EU i prosperitet i da daju šansu mladima“, istakao je Kavazović.

Predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da je Sarajevo „idealan grad“ za ovakvu vrstu konferencije, ističući da u njemu Jevreji i muslimani stotinama godina u ovom gradu žive u miru.

On je naglasio da je cilj konferencije, ali i način da se pokaže kako Jevreji i muslimani razgovaraju o dva najveća problema u Evropi i svetu, a to su antisemitizam i islamofobija.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur kazao je da verske zajednice igraju veoma pozitivnu ulogu.

„Posebno u BiH postoji svetski poznata jevrejska zajednica i veoma aktivna islamska zajednica, a ovakvim dogadjajima se može pokazati svima da i različite verske zajednice mogu imati i dobre odnose i zajedničke ciljeve“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.