U trendu

U Sarajevu uhapšeni bivši ministri, dekani i inspektori

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) danas su na području Sarajeva uhapsili sedam osoba i pretresli nekoliko lokacija u okviru akcije „Urban“, usmerene protiv organizovanog kriminala.

U akciji su uhapšeni Fahrudin Oručević, bivši SDP-ov ministar obrazovanja Kantona Sarajevo i profesor na Elektrotehničkom fakultetu, Narcis Behlilović, bivši dekan ETF-a, Irfan Turković, prodekan ETF-a, veštak Kenan Softić, Nedžad Bubica, vlasnik kompanije „Lake“ i brat Jusufa Bubice, bivšeg ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, Enes Begović i Lamija Maglić-Tajić, bivši službenici opštine Novo Sarajevo.

Uhapšeni se terete za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procene, podsticaj na izvršenje krivičnog dela i poresku utaju.

Kako je saopšteno iz Sipe, šteta koja je ovim radnjama prouzrokovana u budžetu Kantona Sarajevo iznosi najmanje tri miliona konvertibilnih maraka (oko 1,5 evra).

Bivše rukovodstvo ETF Sarajevo je ranije sa vlasnikom firme „Lake“ ugovorilo sanaciju zgrade tog fakulteta, s tim što je dogovoreno da će obnovu zgrade ETF a platiti ustupanjem pet dunuma (5.000 m2) zemljišta na ekskluzivnoj lokaciji na Marijinom Dvoru.

Kako navode sarajevski mediji, ovu transakciju, spornu po više osnova, stopiralo je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo, koje nije dalo saglasnost da se pet dunuma u Kotromanića ulici uknjiži kao vlasništvo firme Nedžada Bubice, uz obrazloženje da je ova nekretnina vlasništvo Kantona, a ne ETF.

Pravobranilaštvo je još navelo da je izvodjač radova na zgradi ETF nezakonito izabran.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.