U Severnoj Makedoniji zaplenjeno više od 12 tona nelegalnog duvana, delom iz Srbije

Finansijska policija Severne Makedonije danas je u selu Ljuboten, severno od Skoplja, od meštana zaplenila više od 12 tona rezanog duvana, za koji tvrdi da je nelegalno uvezen iz susednih zemalja.

Akcija Finansijske policije je sprovedena pre podne, uz prisutvo mnogobrojnih pripadnika specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i izazvala je burnu reakciju meštana.

Direktor Finansijske policije Arafat Muaremi je rekao novinarima se istraga vodi i protiv nekoliko firmi koje su nelegalno uvozile duvan „virdžinija“ čije je privatno uzgajanje zabranjeno u Severnoj Makedoniji, i „na crno“ prodavali meštanima.

Na informativni razgovor su, kako su javili mediji, bila privedena četiri meštanina koji su kupovali, prapreradjivali i na „crnom tržištu“ prodavali.

Tokom racije oduzete su i mašine za preradu duvana.

„U toku 2018. i 2019. više pravnih subjekta je uvozilo duvan iz susednih zemalja – Albanije, Srbije, Grčke i Bugarske, koji je zatim ‘na crno’ prodavan fizičkim licima koja su, po našim sumnjama, posedovala mašine za preradu i taj duvan prodavali na crnom tržištu“, rekao je Muaremi.

Direktor Finansijske policije je istakao da je državni budžet tim švercom duvana u poslednje dve godine oštećen za 7,5 miliona evra, odnosno za 5,5 miliona evra u 2018, a ove godine za još 1,8 miliona evra.

Po rečima direktora Carinske uprave, Djoke Tanasoskog, analizom je utvrdjeno da zaplenjeni rezani duvan „sadrži dodatne štetne materije i opasne hemikalije i budj zbog neodgovarajućih uslova držanja“, a da se po proizvodnji vidi da je „pripreman u primitivnim uslovima“.

Meštani Ljubotena koji nesaljavaju etnički Albanci, su se okupili i protestovali tokom policijske akcije, tvrdeći da duvan proizvode legalno, a predsednik Opštine Butel, kojoj selo pripada, Velimir Smilevski, tvrdi da žitelji ne švercuju duvan.

Nezadovoljstvo akcijom Finasijske policije izrazio je Artan Grubi poslanik DUI, stranke vladajuće koalicije, i zatražio objašnjenje, dok je opoziciona Alijansa za Albance saopštila da smatra da je to još jedan Vladin potez protiv Albanaca.

(Beta)

Napišite komentar