U trendu

U Siriji se bori 150 građana BiH i do 100 s Kosova

U redovima vojske Islamske države u Siriji bori se još oko 150 građana BiH i između 50 i 100 građana Kosova, rekli su večeras zvaničnici BiH i Kosova na petom Beogradskom bezbednosnom forumu.

Od oko 300 građana BiH koji su se borili u Siriji u redovima Islamske države, „kada smo uveli kazne, vratilo se oko 100 građana, oko 50 je poginulo i oko 150 još tamo ratuje. Za nas je to ogroman broj“, rekao je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić na panelu o Berlinskom procesu saradnje u regionu.

On je istakao da je regionalna saradnja bitna i sa aspekta bezbednosti, upozorivši da bi sa terorističkim delima mogle da se, pored BiH, suoče i druge zemlje regiona.  

Zamenik ministra za evropske integracije Kosova Ramadan Iljazi rekao je da je u Siriji aktivno oko 50 do 100 boraca s Kosova, i ocenio da je regrutovanje boraca posledica „prenosa lojalnosti sa zemlje i nacije na veru“.

Iljazi je ukazao da je to izraženo na Kosovu i u BiH, s obzirom da građani nemaju jasnu sliku o budućnosti, i zbog izostanka konkretnog napretka u evropskim interacijama i jasne evropske perspektive.

Generalni direktor Direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson rekao je da se borci za Islamsku državu regrutuju na Balkanu, ali i u Švedskoj odakle je on, ocenivši da je to u Švedskoj to pitanje integracije, a na Balkanu više rezultat ekonomskih problema i radikalizacije.

Ivanić je ocenio i da je u suočavanju s masovnim dolaskom izbeglica u region potrebna aktivnija uloga Evropske komisije i rekao da problem nisu kvote za raspodelu izbeglica među zemljama, već je problem uzrok migracija, odnosno stanje u Iraku, Siriji, Avganistanu, Libiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar