U trendu

U Skoplju danas mirno, večeras protest i kontraprotest

U Skoplju je danas pre podne, nakon protesta prošle noći, treći dan zaredom, zbog odluke makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za aferu „prisluškivanje“, mirno, uoči novih protesta pristalica i protivnika Ivanova, zakazanih za večeras.

U međuvremenu, predsednik Sobranja Trajko Veljanoski je odlučio o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 5. jun, što će, kako se očekuje, dodatno produbiti tenzije s obzirom na to da je najuticajniji opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva najavio da će te izbore bojkotovati.

SDSM se, inače, i ranije zalagala za odlaganje izbora, jer smatra da nije ispoštovan sporazum postignut, uz posredovanje Brisela, u Pržinu prošle godine.

Njihove primedbe su se pre svega odnosile na neregularni birački spisak i slobodu medija, što, kako smatraju, nije znak da će izbori biti održani u fer i demokratskoj atmosferi.

Kako javlja izveštač Tanjuga, makedonski mediji su već otvorili pitanje legitmiteta izbora u slučaju da ih SDSM bojkotuje.

U odluci o raspisivanju izbora a 5. jun, Veljanoski je naveo da veruje da će „svako uključen u izborni proces doprineti da se izbori održi u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svako toga dana iskoristiti svoje pravo glasa“.

SDSM, koji je uveren da iza odluke Ivanova o aboliciji stoji bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, pozvao je tu stranku da od predsednika Makedonije zatraži da je poništi.

SDSM je ponovila da je odluka Ivanova o aboliciji „državni udar“ i da zato mora da podnese ostavku.

Odluka je isprovocirala demonstracije, a Makedoniju dovela na ivicu držanja situacije pod kontrolom.

Sinoć, trećeg dana protesta pristalica SDSM i građanskih organizacija i kontraprotesta onih koji podržavaju odluku Ivanova, nisu zabeleženi teži incidenti osim što su opozicioni demonstranti došli u jednom trenutku do sedišta VMRO DPMNE i bacali kamenice i baklje.

Ranije tokom dana grupa studenata okupirala je Pravni fakultet u Skoplju, sa zahtevom da Ivanov podnese ostavku.

Odlukom o aboliciji, Ivanov je pomilovao Gruevskog i njegove najbliže saradnike među kojima su bivša ministarka policije Gordana Jankulovska i takođe bivši šef tajne službe Saša Mijalkov.

U aferi „prisluškivanje“, koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi – političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Povodom najnovijih događanja u Makedoniji oglasili su se SAD, EU, Nemačka, Rusija i Bugarska.

Zvanična Moskva je saopštila da je zabrinuta zbog pogoršanja političke krize u Makedoniji i apeluje na mirno razrešenje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je „sve strane da pokrenu politički dijalog i uzdrže se od pogoršanja krize koja traje više od godinu dana“.

Prethodno su se povodom događaja u Skoplju oglasili SAD, EU, Nemačka.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han osudio je odluku makedonskog predsednika, ocenivši da su postupci makedonskog rukovodstva ugrozili izglede te zemlje za bliže odnose sa EU i NATO.

Han je takođe otvorio pitanje da li u ovakvim okolnostima predstojeći parlamentarni izbori mogu da budu kredibilni.

On je pozvao makedonske političke partije i građane da se uzdrže od nasilja, ističuhci da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima.

SAD su osudile odluku makedonskog predsednika upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

I nemačka vlada je saopštila da je duboko je zabrinuta zbog odluke makedonskog predsednika i pozvala sve političke aktere da pojačaju napore za stvaranje minimalnih uslova za održavanje izbora u skladu sa evropskim standardima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.